Читај ми!

Srpsku proju „Si-En-En" stavio na Listu najboljih hlebova na svetu

Naša proja našla se na listi 50 najboljih hlebova na svetu po oceni američke televizijske mreže Si-En-En, gde se navodi da je reč o vrsti kukurznog hleba koji se služi topao, direktno iz furune, kao neizostavni pratilac gulaša, ali i drugih tradicionalnih jela naše zemlje.

U mnogim krajevima Srbije tradiciju vodeničarskog zanata sačuvala su nova pokoljenja zahvaljujući kojima još uvek može da se pronađe sastojak bez kojeg je proja nezamisliva - brašno od autohtonih sorti kukuruza.

„Da bi bilo dobro i kvalitetno brašno pre svega mora biti kvalitet zrna žita, da bude domaći kukuruz, da bude prvenstveno suv, da bi se mogla napraviti dobra i kvalitetna proja”, kaže Kosa Jovanović, iz Likodre.

Recept za proju sadrži i mlaku vodu, kišičicu soli i mast. Nakon što testo prođe kroz vredne ruke domaćice peče su u furuni na drva, a služi uz širok spektar tradicionalnih jela od kajmaka i čvaraka do gulaša.

„Proja spremljena po starom domaćem receptu naših baka, u ova moderna vremena proja je postala prava gurmanska poslastica, na trpezama je postala nezamenljiva. Danas proja uživa status zdrave domaće hrane”, ističe Radmila Vasiljević, iz Krupnja.

Proja se nekada smatrala obrokom koji su jeli ljudi slabijeg imovnog stanja, a danas je na trpezama delikates. Da je za Srbe više od običnog jela svedoče i etnolozi. U nekim krajeva naše zemlje ona je neizostavni deo prazničnih rituala.

„Najinteresantniji običaj vezan za to dešava se na Mali Božić odnosno Srpsku novu godinu, česnica koja se priprema za taj dan je zapravo proja ona može imati i različite nazive, osim naziva česnica može se nazivati vasilica ili oračica, i ukrašava se na različite načine”, navodi Ana Čugorović, etnolog.

Sa ciljem da se obogati ukus, u novije vreme u proju se dodaju sir, jaja i margarin. Iskusne domaćice, tvrde, da se prava sprska proja sastoji samo od četiri sastojka.

петак, 21. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије