Читај ми!

Koliko je riba zastupljena u jelovniku

Sezona slava i veliki božićni post, period su kada se riba najviše kupuje. Cene su neosetno skočile u poslednjih godinu dana, ali se navike u kupovini menjaju. Struka kaže da je ribarstvo u krizi i da smo među narodima koji ovu namirnicu najmanje koriste u Evropi, a i kada koristimo, često grešimo.

Kupovinom, odnosno prodajom ribe, nezadovoljni su i građani i ribarnice.

"Jednom mesečno konzumiram. To nije dovoljno, ali ne znam, možda i cena utiče na to”, kaže Novosađanka Ivanka Sekulić.

A cene su uglavnom iste kao i pre godinu dana, neke vrste su i jeftinije.

"Najviše od ribe se prodaje šaran, pastrmka, oslić, skuša, cena šarana je 699 dinara, pastrmka je 730 dinara, oslić je 479 dinara, uglavnom cene nisu išle nešto gore zadnjih godinu dana", navodi Rada Vrce, radnica u ribarnici, a Janko Pinćer, radnik u ribarnici dodaje. „Moram priznati da su ljudi već navikli da koriste morsku ribu, kao što je orada, brancin, zubatac, san pjer i vide kvalitete, jer su se cene rečne i morske ribe, na neki način približile jedna drugoj"

Janko je u ribarstvu 40 godina. Kaže da su Vojvođani disciplinovaniji, kod njih je riba dvaput nedeljeno na trpezi, dok se u ostatku Srbije veća količina troši samo tokom posta i slava, a da cena nije iznenađenje za redovne mušterije.

"Oni ljudi koji je koriste samo za vreme slave, za vreme posta, oni komentarišu kako je riba skupa, kako je to nekad bila sirotinjska hrana", kaže Janko Pinćer, radnik u ribarnici.

Ukoliko se u obzir uzmu brojke, cena je više nego pristupačna tvrdi agrarni analitičar Branislav Gulag, jer su troškovi veći za 30 odsto, a površina pod ribnjacima je dva i po puta manja nego pre 15 godina.

"Danas imamo samo 5 hiljada hektara. U srbiji se godišnje se troši 50 hiljda tona ribe, od toga 35 hiljda tona je iz uvoza, a bilo je 15 hiljda iz domaće proizvodnje, sada se i to značajno smanjilo. Trošimo tri i po koliograma po stanovniku ribe, svih riba godišnje, po jednom stanovniku, u Evropskoj uniji je to deset puta više”, objašnjava Branislav Gulan, agrarni analitičar.

Ribu treba jesti dva puta nedeljno, preporuka je lekara, no, često grešimo i pri izboru, ali i pripremi ribe. Kod rečne ribe, treba izbegavati masnu, dok je sa morskom ribom to pravilo drugačije.

"Tu se favorizuju masne ribe, takozane feti fiš, zato što one sadrže dobra ulja, ta ulja su nezasićena, i najčešće neke od njih koje postje i na našem tržištu, sadrže omega 3 masne kiseline koje imaju značajne fiziološke uloge u našem organizmu. Riba se termički obrađuje bez prisustva ulja ili masti”, objašnjava profesor Budimka Novaković, dijetoterapeut.

Najbolje samo u foliji ili papiru za pečenje. Prvi izbor je uvek sveža riba, a iskustvo domaćica pokazalo je da na trpezi i dalje prednjače šaran i pastrmka, dok somovine ima manje.

петак, 02. мај 2025.
27° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом