Читај ми!

Loša godina za maline u valjevskom kraju

Sezona jesenjih sorti maline, jedna je od najlošijih, u proteklih desetak godina ekspanzije ove maline u valjevskom kraju. Na mnogo raniji završetak berbe uticala je niža cena, od 140 do 180 dinara i veća pojava azijske voćne mušice, štetočine koja uništava rod.

U malinjaku Milorada Rankovića u Sušici kod Valjeva nikad kraća berba jesenjih sorti maline. Od branja nije odustao zbog niže cene, već zbog štetočine koja mu je uništila rod. Od planiranih, više od 10, ubrano je tek 3 tone roda.


"Ova godina je najranije nestalo maline, pojavila se neka azijska buva i ona je uništila rod, uglavnom nestalo je odjedared. Ove godine smo ispod nule na ovom zasadu, a vidite kolika je površina I koliko je ovde uloženo i rada i truda i svega" kaže Milorad.


Do ove sezone u valjevskim malinjacima nije bilo većih šteta od azijske voćne mušice koja u zrenju uništava plod maline. Ona se u Srbiji pojavila 2016. godine.


„Hemijski tretmani nisu mogući zato sto se ova štetočina javlja baš u vreme sazrevanja plodova, problem su larve koje se pile po skladistenim proizvoda, nešto što oni mogu da urade je da se bave preventivnim merama, koje podrazumevaju suzbijanje svih korovskih vrsta okolo kao i ona vazna mera jeste skraćenje perioda berbe" objašnjava Tijana Kašiković, stručni sardanik za zaštitu bilja PSSS Valjevo.


I u većini drugih malinjaka, gde nije bilo problema sa štetočinama, jesenje sorte maline nisu se dugo brale.


„Pa oni su do polovine berbe bili u dobrom stanju međutim zbog loše cene većina proizvođača je napustila berbu i ti zasadi su prepušteni sami sebi", kaže Milivoje Timotic, savetodavac za voćarstvo PSSS Valjevo.


Ova sezona, zbog loše berbe može biti prekretnica u daljem širenju zasada jesenjih sorti maline, koja se ranijih godina brala sve do pozne jeseni.

субота, 02. март 2024.
10° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво