петак, 31.03.2023, 12:59 -> 16:14
Извор: РТС
Аутор: Предраг Стојковић
Banica, mućkalica, trljanica - prepoznatljivi ukusi Vranja
Vranjski kraj je prepoznatljiv i po kulinarskim specijalitetima, a to su samsa, zeljanče, tarana, crvenci, tepana pogača, trljanica. Zbog vranjske kuhinje dolaze i stanovnici susednih zemalja. A šta se najviše dopalo našem kolegi Predragu Stojkoviću iz Požege?
Svake godine stotine hiljada srpskih i stranih turista prođe auto-putem pored Vranja. Mnogi predah prave uz gastronomiju juga. U Vranje zbog hrane dolaze i komšije iz Severne Makedonije.
"Jer smo prezadovolni od gostoprimstvo i usluga i od jelo", kaže Ljupčo Mitkovski iz Skoplja.
Najčešće se naručuje roštilj, ali ugostitelj Ivica Cvetković kaže da su tradicionalna jela mnogo ukusnija. Od brašna, vode i sode bikarbone mesi se tepana pogača.
"Ja se uvek šalim da se utepamo od mesenje. Iz tog razloga se zove tepana, jer potrebna je malo veća energija i oko toga da bi ona bila ukusna na kraju. Da kažem sirotinjska jela, jer naš narod nije bio ranije toliko bogat da smo mogli da imamo neka jela, kakva su imala u nekim većim, imućnijim gradovima", navodi Ivica Cvetković ugostitelj iz Vranja.
Tepana pogača se jede dok je vruća u kombinaciji sa sirom, ajvarom ili trljanicom ili nekom drugom salatom.
"Turisti leti uglavnom kada dođu oni su za ova naša jela, za taranu, za butkicu, za samsu, banicu, mućkalicu, za ta tradicionalna jela”, kaže Jovana Janković kuvarica iz Vranja.
Mnogo je mladih koji su iz Vranja otišli za boljim životom, a Jovanu je zadržala ljubav prema tradicionalnoj kuhinji. Uprkos jednostavnim sastojcima, jela su uglavnom kalorijski jaka, ali zato desert nije.
"Crvenci. On samo ima par sastojaka brašno, voda, šećer i orasi. To je to, inače dijetalno je", navodi Jovana Janković kuvarica iz Vranja.
Merak je potpun ako se u hrani uživa uz muziku.
Turisti - uz znamenitosti, kuhinju i muziku - otkrivaju da Vranje odiše pre svega južnjačkom toplinom, kojom zrače gostoljubivi domaćini.
Коментари