Kragujevčani u spasilačkoj misiji u Turskoj

Hrabrost i humanost na delu pokazalo je 45 srpskih vatrogasaca-spasilaca, pomažući ugroženom stanovništvu Turske, koju je pogodio razorni zemljotres. Među njima, i osmorica iz Kragujevca.

Spasiti živote ljudi pod ruševinama i pomoći ugroženim građanima Turske, bila je misija specijalističkih timova iz sedam gradova Srbije. Za osam dana provedenih u toj zemlji, srpski vatrogasci-spasioci, uz pomoć specijalne opreme i psa Zigija, spasili su tri osobe. Nažalost, mnogo je veći broj onih čija su tela pronašli pod ruševinama.

„Oko osamdeset odsto zgrada je palo, to je verovatno najjači utisak na sve nas ostavilo. Najteže je kada vas vuku za rukav da pokušate da izvadite članove porodice njihove", kaže Ivan Glišović, vatrogasac-spasilac.
„Zaista je bilo dramatično iskustvo u prvih dan - dva dok nismo se i mi sabrali i skontali gde smo, da možemo funkcionišemo", objašnjava Saša Bečanović, vatrogasac-spasilac.

„Bili smo podrška jedni drugima, sarađivali smo sa kolegama iz Britanije, Italije, Meksika, tu su bile i kolege iz Kine. Tako da je to funkcionisalo na najboljem mogućem nivou", dodaje Vladica Momčilović, vatrogasac-spasilac.

Iz Turske su se u Srbiju vratili sa iskustvom koje će, kako kažu, pamtiti čitavog života. Osmoricu kragujevačkih vatrogasaca-spasilaca dočekale su porodice i kolege ispred Vatrogasnog doma u tom gradu.

„Sada sa ovog aspekta gledanja, ova,j jako ponosan, više nisam zabrinut, jer u svakom trenutku je bila briga za njih. Kako će se oni ponašati na terenu, za njihovu bezbednost", objašnjava Zoran Kočović, načelnik Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu.

Utiske iz razorene Turske i dalje sumiraju, ali ne u toplini doma, već na terenu, gde svakodnevno pomažu ugroženim građanima.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво