Krofne iz vangli tavankutskih domaćica

U Tavankutu kod Subotice juče je održan prvi festival fanaka. Pravljenje krofni je bunjevački običaj na takozvani Debeli četvrtak. U Tavankutu je bila naša subotička ekipa.

Sve počinju umešne ruke iskusnih tavankutskih domaćica. Testo za fanke mora biti posebno dobro obrađeno i stalno na toplom.

"Kad testo počne puštati mehurove, gotovo je testo. Ako imam vremena, onda još jednom prekuvam", kaže Emera Poljaković.


"Na fanke se može staviti mleveni šećer, može pekmez i sir. Kobasica, još bolje, ide uz fanke" ističe Kata Čovčić


Na Debeli četvrtak u selima oko Subotice jede se više nego obično, a krofne su vrhunac obroka:



"Debo četvrtak je da se devet puta jede, da bi bili debeli, jaki, snažni i posle Debelog četvrtka sledi korizma" dodaje Giza Dulić.


Poseta festivalu fanaka u Tavankutu nadmašila je sva očekivanja:

„Kakav je fanak? Odličan je. Sa čim? Džemom. Kakvi su fanci?Odlični, jako su fini! Sa eurokremom, marmeladom, kajsijom. Sa eurokremom najviše volim!" oduševljeni su posetioci.


Odrasli gosti su se zabavljali uz tamburaše, a mlađi su na raspolaganju imali svoje filmske junake.


"Došla sam da obradujem naše mališane, da roditelji na miru mogu da pojedu koji fanak i popiju kuvano vino" , kaže prerušena Elza.


Festival fanaka imao je humanitarni karakter.


"Sav prihod koji ostvarimo će biti uplaćen deci Donjeg i Gornjeg Tavankuta i Ljutova, za paketiće za Uskrs" kaže Dejan Lončarević, predsednik Saveta mesne zajednice Tavanku.


U Tavankutu su pripremili oko 2.500 hiljade fanaka, što nije zadovoljilo tražnju. Za domaćine je to bio znak da festival, narednih godina, ima potencijala da preraste lokalne okvire.

уторак, 13. мај 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом