Читај ми!

Subotički srednjoškolci na stručnoj praksi u Italiji

Učenici Hemijsko-tehnološke srednje škole iz Subotice boravili su dve nedelje na stručnoj praksi u Italiji. Ta aktivnost je deo projekta Evropske unije „Erazmus plus“ za stručno usavršavanje u obrazovanju mladih.

Budući dizajneri odeće su posetili tri modne kompanije u Milanu koje proizvode mušku i žensku odeću i torbe poznatih italijanskih brendova.

„Tamo sam šila na mašini, radila sam taj mašinski rad, ali takođe i ručni, šila sam ukrase na torbe i kapute.Oni vole malo više da ukrase svoje odevne predmete i to mi je bilo zanimljivo i drugačije", kaže Aleksandra Antal, učenica trećeg razreda, smer modelar odeće."„Tamo sam šila na mašini, radila sam taj mašinski rad, ali takođe i ručni, šila sam ukrase na torbe i kapute.Oni vole malo više da ukrase svoje odevne predmete i to mi je bilo zanimljivo i drugačije", kaže Aleksandra Antal, učenica trećeg razreda, smer modelar odeće."


„Šili smo ručno ukrase na jaknama i videli smo kako su oni ukrašavali torbe. Italija diktira modne trendove u celoj Evropi jer se svi bave modom u Italiji. Inspirisalo me da jednom otvorim svoju radnju", objašnjava Lea Hajnal, učenica drugog razreda, smer modelar odeće.

Đaci iz Subotice koji se školuju za poslastičare stekli su nova znanja u proizvodnji italijanskih poslastica, pa sada u školi prave makarone.

„Bili smo u poslastičarnici Adolfo Stefaneli i pravili smo sitne kolače, kroasane i torte. U Milanu prave sitne kolače, jedan po jedan i nema velikih torti", kaže Čila Horvat, učenica trećeg razreda, smer poslastičar.

Stručno usavršavanje u Italiji višestruko je korisno za učenike.

„Cilj projekta je da učenici steknu stručne veštine i znanja iz svoje oblasti i da razviju jezičke i socijalne kompetencije", objašnjava Jadranka Vojnić Purčar, pomoćnik direktora Hemijsko-tehnološke srednje škole u Subotici.

Hemijsko-tehnološka srednja škola u Subotici već godinama učenicima pruža različite oblike stručne prakse kako bi usavršili znanja stečena u nastavi.
„Naš je cilj da maksimalno ojačamo karijerne perspektive naših učenika. Da li će to biti kroz nastavak školovanja, da li zapošljavanje u struci, da li pokretanje sopstvenog biznisa", kaže Nikola Matković, direktor Hemijsko-tehnološke srednje škole u Subotici.

Škola u kojoj budući prehrambeni tehničari, pekari, poslastičari, vinogradari i dizajneri odeće stiču znanja, uključena je u sistem dualnog obrazovanja, pa njeni učenici ne moraju da brinu o zaposlenju.

петак, 09. мај 2025.
9° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом