Leskovac: Kakvo je interesovanje mladih za čitanje?

Danas je međunarodni dan pismenosti. Tim povodom, leskovačka biblioteka sugrađanima poklanja tromesečnu besplatnu članarinu, a mi smo proveravali koliko i šta mladi čitaju.

Ko nauči da se druži sa knjigom, mnogo je učinio za sebe, kaže Biljana Mičić, profesorka srpskog jezika koja na razne načine motiviše leskovačke gimnazijalce na čitanje. Ni malo lak zadatak u eri savremenih tehnologija jer im je pažnja sve kraća, a književnost traži vreme i posvećenost.

 

"Nemoj da pustiš da ta knjiga, da ta lektira prođe samo pored tebe i da ništa za sebe nisi uzeo jer to je zaista dragocenost, temelj svega onoga čime god se oni bavili. To što su pročitali i to što su neko znanje stekli. To njihovo umeće izražavanja usmenog i pismenog. To je nešto što uvek nose sa sobom i to je njihovo ogledalo", savetuje Biljana Mičić, profesorka srpskog jezika u leskovačkoj Gimnaziji.

Đaci koji vole da čitaju između digitalnih, audio i štampanih izdanja biraju užitak sa knjigom u ruci. Na njihovom spisku klasika su Andrić, Dostojevski, sestre Bronte. Sve više čitaju i krimi romane, epsku fantastiku i popularnu psihologiju. 

"Mimo lektira koje su nam obavezne, među kojima svakako može da se nađe nešto što je zaista kvalitetno i zanimljivo, a naravno i poučno volim da čitam trilere ili beletristiku", kaže Sanja Filipović, učenica 3.razreda Gimnazije u Leskovcu.

"Mnogo stvari može da se sazna kroz čitanje i to kada nisu prevashodno edukativne knjige. Može svašta nešto da se zaključi generalno iz opšte informisanosti. Vredi čitati", ističe Jovana Savić, učenica 3.razreda Gimnazije.

Na policama leskovačke biblioteke je 330.000 knjiga. Od besplatne članarine do književnih večeri i festivala, brojnim aktivnostima se trude da ima što više čitalaca. Trenutno je oko 6.000 aktivnih članova, među njima dosta mladih. 

"Jedna od aktivnosti je i organizovanje festivala dečjeg stvaralaštva "Umetnik iz školske klupe". Ove godine pod nazivom "Ljubav me pokreće" koji se sastoji iz 3 dela. Prvi je konkursni, drugi deo radioničarski i treći deo druženje sa piscima", navodi Dragana Marinković, iz leskovačke Narodne biblioteke "Radoje Domanović".

Svakog oktobra više od pola veka leskovački prvaci dobijaju besplatnu člansku kartu sa željom bibliotekara da ih za knjigu i čitanje veže ljubav, a ne samo obaveza.

понедељак, 22. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару