Kako povećati izvoz junadi?

Izvoz tovne junadi iz Srbije poslednjih godina ograničen je na zemlje regiona i Tursku, a u manjim količinama - u Kinu, Liban i Izrael. Kroz legalne tokove se izveze oko 32.000 grla, a mogućnost za izvoz je bar pet puta veća. Jedna od zemalja, zainteresovanih za kupovinu srpskih tovnih junadi odnedavno je i Albanija.

Za poziciju na tržištu Albanije treba da se izborimo sa ponudom iz Hrvatske, Češke, Slovačke i Mađarske, navodi Radiško Dobrić vlasnik izvoznog preduzeća iz Despotova.

"U Mađarskoj je, na primer, ista cena kao i kod nas, s tim što oni dobijaju osam posto kalo, što je jako velika stavka, a mi na to ne možemo da se uklopimo", smatra Radiško Dobrić.

Albanija godišnje troši 30 000 komada junadi. Priliku za kontinuirani izvoz vidimo u sve većim potrebe za junetinom tokom turističke sezone.

"Udruženje može u prvih petnaest dana recimo aprila negde između 400 i 600 grla da obezbedi za izvoz bilo gde. Nećemo samo ostati na ovom sporazumu prema Albaniji. Mi u kontinuitetu od tri meseca najmanje 4200 grla možemo obezbediti za tržište", kaže Čedomir Keco iz udruženja "Agroprofit".

Otkupna cena žive mere je u zavisnosti od kvaliteta od dva i po do tri evra za kilogram. Nije u skladu sa cenom kukuruza, navode agroekonomisti, pa se već radi sa gubitkom.

"Otkupna cena treba da bude u paritetu jedan prema dvanaest. Cena kukuruza trenutno na berzi je 31 dinar bez PDV-a i ako bi uzeli ovaj optimalni paritet onda bi trebalo da bude ta cene ngde 3,1 do 3,2 evra u otkupu", objašnjava Branislav Vlahović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Cilj izvoznika je da se osvoje tržišta Grčke i Italije.

"Italija najviše junadi uvozi iz Argentine u veoma velikim količinama. Tu je takođe i Grčka koja najveći deo uvozi iz Italije. Upravo, tu je i naša prednost, upravo zbog te blizine i različitih vidova transporta koji bi nam stajali na raspolaganju", kaže ekonomista Slobodan Đurić.

Srbija godišnje proizvede oko 250 000 komada tovne junadi, a za domaće potrebe je dovoljno 90 000 komada.

недеља, 04. мај 2025.
21° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом