Prvi radni dan srpskih ugostitelja posle dvomesečne pauze

Od danas bi trebalo da prorade kafići i ugostiteljski objekti , posle dvomesečne pauze, uz poštovanje svih naloženih mera predostrožnosti . Ugostitelji su dobili smernice za dalji rad koje se odnose na zaposlene i na goste. Inspekcija će, najavljuje se, proveravati poštovanje mera, a ugostitelji su odgovorni po Zakonu o zaštiti zdravlja stanovništva.

Pojedini su ovaj ponedeljak dočekali spremno, kao što je to slučaj u Subotici i Paliću, gde je većina kafedžija jutros dočekala prve goste, uz poštovanje svih  mera prevencije. Najposećenije su bile letnje bašte, čiji je kapacitet uglavnom prepolovljen.

"Pre otvaranja smo izvršili dezinfekciju, smanjili smo kapacitet. Obezbedili smo svu zaštitnu opremu za konobare i šankere, rukavice maske, to je obavezno, oni dezinfikuju pre i posle svakog gosta, stolove, nose alkohol sa sobom, na ulasku u lokal imamo zaštitne barijere," kaže Marija Hristov, menadžerka u subotičkom  kafeu "Hausbrand".

 U prvom planu je zaštita zaposlenih i gostiju, ali mere otežavaju rad, naročito konobarima.

Danilo Mihaldžić, konobar, kaže da maske otežavaju disanje, to opet otežava kretanje, a njegov posao podrazumeva da se dnevno pređe i više od kilometra.  

 Propisane mere pojedinim ugostiteljima toliko su otežale funkcionisanje da lokale od jutros nisu ni otvorili. Dezinficijense i zaštitu je trebalo nabaviti u kratkom roku, sve to košta, a posao je stajao. Problem je i policijski čas od 18 čaova, kada uobičajeno imaju najviše posla. Ipak, pojedini vlasnici uspeli su da se organizuju, pa su i Vrščani danas mogli da popiju espreso u kafiću


Vlasnik kafića "Grand"u Vršcu, Bogdanka Dimovi, kaže da nije teško ispuniti mere predostrožnosti, već je pitanje da li će se ljudi plašiti i dalje. 

Ograničenja u kvadraturi i dužini radnog vremena bili su nepremostiva prepreka i za niške ugostitelje, pa je svega 20 posto od ukupno 550 registrovanih ugostitelja u Nišu od jutros sačekalo prve goste, kažu u Udruženju ugostitelja u tom gradu. Ostali će ipak sačekati dalju relaksaciju mera.

петак, 25. април 2025.
23° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом