Mali Piroćanci prave suvenire sa šarom ćilima

Kako deci približiti tradiciju, pre svega pirotske suvenire, tema je kreativne radionice "Suvenir akcija bez aplikacija". To je jedan od blizu šezdesetak besplatnih programa sportskog centra u okviru Zimske škole sportova, koja se održava za vreme raspusta.

Grnčarski točak jedan je od predmeta koji su učesnici kreativne radionice prvi put videli uživo. Pravi izazov je, kažu, upoznati se sa načinom na koji se oslikava poznata pirotska grnčarija.

"Nisam mogla ni da zamislim da je ovaj rad na grnčarskom točku toliko težak. Moraš mnogo da budeš smiren kako bi izvukao pravu liniju", kaže jedna polaznica.

"Prvi put su videli, prvi put su probali, ali su im rezultati dobri, magneti su prelepi, lepo izvlače linije - što se iz priloženog može videti", kaže Karolina Petrović.

"Ja sam odabrala ovu radionicu zbog pirotskih šara i zato što mnogo volim da ih crtam", kaže jedna polaznica radionice.

"Volim da crtam, želim da se upoznam sa pirotskom tradicijom, naučićemo i da vezemo, volim to, jer je kreativno", kaže druga.

Maštovitost i kreativnost se najbolje ispoljavaju upravo kroz aktivno učešće u ovakvim radionicama, a to je dokaz da deca mogu provoditi slobodno vreme i na drugačiji način - uprkos  modernim tehnologijama uz koje odrastaju.

"Meni su dosadili telefoni, kompjuteri i te aplikacije i zato sam došla ovde da naučim zanate naših baka", kaže jedna polaznica radionice.

"Ja imam kući ćilim pa znam kakve su pirotske šare i pokušaću da ih nacrtam", dodaje druga.

"Lepo je da crtamo na magnetima, teško ustvari, ali zanimljivo", kaže treći.

"Na ovaj način pokazaćemo im da ukoliko im treba poklon, čestitka ili bilo šta slično, da ne moraju uvek da otrče u najbližu prodavnicu i da kupe nešto čega ima na tone, već mogu da osmisle nešto originalno i sami naprave", kaže Biljana Marinkov.

Primarni cilj ovakvih kreativnih programa je da se na različite načine - kroz priču o prošlosti grada, pravljenje suvenira i predmeta - koji  kao motiv imaju šare ćilima, prenese najmlađim Piroćancima ljubav prema bogatoj tradiciji svog kraja.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво