Brod-bager vadi ugalj iz zaleđenog Dunava

U Kovinu od 1991. godine radi brod-bager koji je do sad iz Dunava izvadio oko 4 miliona tona uglja i više od 13 miliona kubika peska i šljunka. Zaposleni nisu prekidali rad ni tokom ledenih dana, a nije im smetala ni zaleđena reka.

Kontrolnim čamcem "Raj", koji razbija led, zaposleni dolaze do plovnog bagera i svog radnog mesta. Goran Divnić je od prvog dana ovde i već 26 godina je rudar, koji vadi ugalj iz Dunava.

Upravlja velikim točkom, a zahvaljujući DžPS navigaciji u svakom trenutku zna šta se događa pod vodom.

Iako su mnoge reke u Srbiji zaleđene, ovde na Dunavu kod Kovina se radi punom parom. Sa oko 30 metara dubine vadi se ugalj. Koliko je teško obavljati ovaj posao pri ovakvim vremenskim uslovima?

"Imamo manjih problema, jer se zbog hladnoće zatežu sajle i vetar može da bude nezgodan, ali ne prekidamo prozvodnju.A biti rudar na brodu mnogo je bolje nego raditi u jami, jer možemo da uživamo u prirodi i naš hleb nije sa sedam kora, ima neku koru manje", kaže Goran Divnić, Bager-majstor.

U prošloj godini 140 zaposlenih u rudniku imalo je rekordnu proizvodnju. Izvadili su 207.000 tona uglja,a važnije od toga je to što nemaju zaliha,jer su  sve uspeli i da prodaju.

"Mi na jedinstven način u Evropi vadimo ugalj i ovo mesto je poznato po velikim zalihama lignita. Naš najveći kupac je iz Bosne i uspeli smo u prošloj godini da izvezemo više od 70.000 tona uglja", kaže Ivan Filipov, tehnički direktor Rudnik-Kovin.

Ovde planiraju i da modernizuju proizvodnju, jer je oprema stara i neophodno je obnavljanje. Imali su do sad jednu neuspešnu privatizaciju i sad su u državnom vlasništvu i ne žale se, jer uspevaju sami sebi da obezbede plate koje su veće od republičkog proseka.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 14. децембар 2025.
2° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом