Kraljevački kajmak, uskoro proizvod sa geografskim poreklom

Na daleko poznat proizvod od kravljeg mleka, kraljevački kajmak, uskoro bi mogao da dobije zaštićeno geografsko poreklo.Tradicionalan način proizvodnje, podneblje i prepoznatljiv ukus su ono po čemu se prepoznaje i razlikuje od ostalih područja u kojima se kajmak proizvodi.

Kraljevački kajmak sa zaštićenim geografskim poreklom osigurao bi plasman na domaće i evropsko tržište iz tridesetak registrovanih domaćinstava i 15 mini mlekara, koji već ispunjavaju neophodne uslove.

Mlad, zreo, u drvenim bačvicama, a najlepši kada se namaže na hleb. Nadaleko poznat kraljevački kajmak. Tradicionalan način proizvodnje je jednostavan. Isti u domaćinstvima, i u mlekarama.

"Potrebno je od 22 do 23 litra mleka da bi dobili jedan kilogram kajmaka sve zavisi od kvaliteta mleka", kaže Danijela Lišanin iz Obrve, sela kod Kraljeva. U njenom domaćinstvu kajmak proizvode za sopstvene potrebe i potrebe prijatelja.

Snežana Pavlović, šef proizvodnje i jedna od osmoro radnika u mini mlekari "Perkom" objašnjava postupak proizvodnje, koji započinje kuvanjem mleka do određene temperature, potom se mleko razliva u šerpe i ostaje preko noći.

"Ujutru se kajmak skida, najpre reže nožem, potom soli i islaže u za to predviđene posude", dodaje Snežana Pavlović iz Milakovca kod Kraljeva.

"Kapacitet mini mlekare je dve tone mleka, pri čemu svakodnevno proizvodimo 60 kilograma kajmaka i 300 kilograma sira", kaže Miloš Jovanović, vlasnik mini mlekare "Perkom".

Cena kraljevačkog kajmaka na pijaci je oko 500 dinara, a sa svakim kilometrom udaljenosti, cena se znatno uvećava. Kraljevački kajmak je prepoznatljiv i jedinstven proizvod iz više razloga.

"Sigurno da je to zbog klimatskih uslova, ispaše kojom se hrane krave, jer su usmerene na više vrsta trava, i praktično je kao alpsko mleko", kaže Stevan Radoičić, sekretar Zadružnog saveza PK Kraljevo.

A da bi kraljevački kajmak bio proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom, neophodno je nekoliko uslova.

Stevan Radoičić iz Zadružnog saveza dodaje da bi trebalo da imaju što više registrovanih objekata za proizvodnju kajmaka na tradicionalan način, i da je potrebno da se dovrše  labaratorijske analize koje su do sada rađene.

"Naravno, neophodno je i da se standardizuju proizvodi kako bi se što manje razlikovali, bez obzira od kog proizvođača potiču", dodaje Stevan Radoičić.

U zadružnom savezu veruju, da bi već krajem leta, kraljevački kajmak mogao da postane proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom. Iz trenutno registrovanih tridesetak domaćinstava i petnaest mini mlekara, tržištu bi moglo mesečno da se isporučuje više desetina tona ovog prepoznatljivog mlečnog proizvoda.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 02. мај 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом