Читај ми!

Zlatni ćuran bez pernatih rođaka

Jagodina je nekad bila poznata po gajenju ćurana, po kojima su čak i meštani dobili nadimak. Na to vreme danas još podseća statueta ćurana - nagrada Festivala najboljih komediografskih ostvarenja u Srbiji "Dani komedije" i samo jedna farma za gajenje ćuraka u Bagrdanu kod Jagodine.

Na farmi u Bagrdanu kod Jagodine godišnje se utovi 30.000 ćuraka. Tržištu se isporuči i 50.000 ćurića koje kupuju mali proizvođači. Ipak, u odnosu na prošlu godinu, proizvodnja je manja za 120 odsto.

Glavni problem farmera je, kaže Zoran Milojević koji je u ovom poslu 23 godine, nedostatak državnih subvencija i izvoznih dozvola.

"Iako postoje subvencije, do proizvođača dođe mala količina novca. Nedostaje novac sa malim a ne sa komercijalnim kamatama koje, kada se ugrade u cenu proizvoda, daju i skup proizvod", objašnjava Milojević. "Tov ćuraka traje pet meseci, jedan hranidbeni dan na farmi iznosi tri i po hiljade evra i treba izdržati dok ćurke ne dospeju za tržište."

Pre tri decenije, samo u Austriju, godišnje se izvozilo 700.000 ćuraka. Lepih vremena sećaju se i zaposleni u Agroindustrijskom kombinatu u Jagodini koji je ćuretinu sa farme u Bunaru izvozio, ali i snabdevao sindikate i diplomatska predstavništva u našoj zemlji.

Mira Milanović, ekonomista u penziji, kaže da su ćurećim mesom redovno snabdevali banje, restorane po Beogradu i restoran Saveznog izvršnog veća, gde je Titov kuvar imao jedinstven jelovnik od ćurećeg belog mesa. Redovno su, kaže, avionom, ćuriće slali i za Split.

Kao hrana, poslastica i lek, ćureće meso u svetu sve je traženije, ali njegova potrošnja kod nas opada. Problem je i što se uglavnom prodaju cele ćurke, teške desetak kilograma, koje koštaju više od pet hiljada dinara.

U Jagodini, nekadašnjem carstvu ćurana, najveći farmer, ipak razmišlja kako da poveća jato. U planu je i prerada mesa i pakovanje u manjim količinama, a do tada, kako kaže, Jagodinci će ćurku, uglavnom, viđati jednom godišnje kada se na "Danima komedije" dodeljuje statueta ćurana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 10. мај 2025.
12° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом