Читај ми!

Josip Manolić preminuo u 104. godini

U Hrvatskoj je u 104. godini umro Josip Manolić, potvrdila je njegova kćerka Zrnka za hrvatski nedeljnik Nacional.

U svojoj dugoj političkoj karijeri bio je drugi predsednik Vlade Hrvatske i nekada visokopozicionariani pripadnik tajne službe bivše Jugoslavije (UDBA).

Bio je jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice. Josip Manolić, u javnosti poznatiji kao Joža, proslavio je 104. rođendan 22. marta. Rođen je u Kalinovcu kraj Đurđevca 1920. godine.

Nekadašnji jugoslovenski i hrvatski obaveštajac i premijer Hrvatske, bio je interesantan medijima i pre nekoliko godina kada se oženio u 97. godini 37 godina mlađom Mirjanom Ribarić.

Ko je bio Joža, najstariji evropski špijun

Najdugovečniji hrvatski političar, Joža Josip Manolić, smatra se kontroverznom ličnošću, pre svega zbog njegovog delovanja u Udbi, ali i zbog prebacivanja krivice za smrt nadbiskupa Alojzija Stepinca.

Večernji list navodi da je Manolić u svojoj bogatoj karijeri stvarao, a zatim i nadživeo nekoliko sistema, ali i dve epidemije, da je bio Udbaš i da su ga zvali Brojem 1, najstarijim evropskim špijunom,

"Četiri države, četiri različita politička režima – dva sam rušio, jedan gradio i rušio, a jedan stvarao", rekao je sam za sebe.

Rani radovi

Manolić je 1944. imenovan je za načelnika Ozne 2 u Bjelovaru, komunističke policije koja ga šalje u oslobođenje Bjelovara i okoline.

Dve godine kasnije, 1946. odlazi u Zagreb kao načelnik Odjela za izvršenje kaznenih sankcija u Sekretarijatu za unutrašnje poslove.

Jedna od njegovih dužnosti bila je i da bude u pratnji kardinala Alojzija Stepinca prilikom njegova odlaska u zatvor u Lepoglavi.

Manolić je o tome govorio kao o događaju koji ga je obeležio u hrvatskoj javnosti.

U tadašnjoj Udbi bio je zadužen za zatvore u kojima su bili politički zatvorenici i tu je dužnost obavljao do 1963. godine.

Međutim kada je reč o Stepincu, u javnosti su se iznosile optužbe da ga je Manolić čak otrovao, što je on uvek demantovao.

"Nije bilo trovanja Stepinca, ni govora, a kamoli da sam ja to učinio. On je imao status povlaštenog zatvorenika za kojeg nisu vrijedili pravilnici i zakoni tadašnje države o postupanju sa zatvorenicima. Zbog te sam klevete tužio Paragu i tada je sud tražio od Vatikana da nam ustupi ekspertize o trovanju, no oni nisu htjeli odgovoriti na taj zahtjev pa je sud završio sa zastarom" - ispričao je za Večernji list.

Prijateljstvo s Tuđmanom i nova država

Nakon sloma Hrvatskog proleća 1972. godine smenjen je sa svih dužnosti i penzionisan.

Sa Franjom Tuđmanom, 1989. godine, osnovao je Hrvatsku demokratsku zajednicu. Bio mu je jedan od najbližih saradnika i kada je Tuđman postao prvi predsednik Hrvatske od uvođenja višestranačja.

U periodu od 24. avgusta 1990. do 17. jula 1991. bio je premijer Hrvatske, nasledivši na toj funkciji Stjepana Mesića.

Zbog internih nesuglasica, Manolić se 1994. razilazi s HDZ-om i osniva stranku Hrvatskih nezavisnih demokrata (HND).

 

среда, 22. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара