Читај ми!

Ambasador Spasojević: Desetak srpskih porodica zarobljeno u Pilionu zbog nevremena, jedna žena evakuisana

Desetak porodica sa juga Srbije nalazi se u oblasti Pilion, nedaleko od Volosa, gde je nevreme poplavilo na stotine kuća i puteva, kaže za RTS ambasador Dušan Spasojević i dodaje da je jedna srpska državljanka uspešno evakuisana. Traži se način da obezbedimo kolektivni prevoz za Srbiju, dodaje Spasojević.

Nevreme u Grčkoj najteže je pogodilo Tesaliju i Olimpsku regiju, dve osobe su izgubile život a jedna je nestala, rekao je za RTS ambasador Srbije u Atini Dušan Spasojević, dodajući da je jedna srpska državljanka uspešno evakuisana.

U Volosu, u oblasti Magnezija, stotine kuća i puteva je poplavljeno, a u više od 70 odsto domaćinstava nema ni struje, ni pitke vode. Ambasador ističe da se u oblasti Pilion, pedesetak kilometara zapadno od Volosa, nalazi desetak porodica sa juga Srbije.

Nekima od njih bujica je odnela automobil u more.

"Mnogi od njih su juče, tokom popodneva stupili u kontakt sa Ambasadom u Atini, tražeći pomoć. Oni su nam rekli da su u Grčku došli organizovano preko turističke agencije, i da ne mogu sa njom da stupe u kontakt", rekao je ambasador.

Prema njegovim rečima, Ambasada pokušava da stupi u kontakt sa tom agencijom, kako bi se turistima, zajedničkim snagama, organizovao kolektivni prevoz za Srbiju.

Naveo je da je bilo i dramatičnih situacija, kada je jedna porodica, sa dvoje male dece, pokušala da ode iz Piliona, uprkos upozorenju lokalnih vlasti. Pomoglo im je, kaže, lokalno stanovništvo i obezbedilo im smeštaj.

Onima koji su se zatekli u ugroženom području poručuje da strogo prate upozorenja lokalnih službi, koja stižu i preko SMS-a, da ne napuštaju objekte "na svoju ruku", a da će im Ambasada u saradnji sa lokalnim vlastima pomoći da se izmeste na bezbednu lokaciju.

Inače, oluja je nazvana "Danijel" i očekuje se da traje do četvrtka posle podne.

"U nekim mestima je palo duplo više kiše nego što padne tokom čitave godine", kaže Spasojević za RTS.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара