"Otvoreni Balkan" šansa za nove poslovne veze – albanski Institut za kulinarstvo želi saradnju sa Srbijom
Otvoreni Balkan otvara nove mogućnosti kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala. Za saradnju sa Srbijom zainteresovana je albanska kompanija Nerandži, koja proizvodi zdravu hranu, a u čijem sastavu posluju Institut za kulinarstvo i Agencija za tržište rada.
Kao i u svakoj drgoj školi predaje se stručno gradivo - recepti za razna jela i tačna računica koliko sve to košta. Sve to nauče polaznici albanskog Instituta za kulinarstvo "Nerandži".
"Nudimo razne kulinarske kurseve, prema potrebama tržišta i polaznika - tradicionalne albanske kuhinje, opšte, vegetarijanske, veganske, italijanske, azijske ili meksičke", navodi portparolka kompanije "Nerandži" Sara Maze.
Kako bi što bolje savladali gradivo o gastronomiji i naučili da pripremaju jela iz raznih krajeva sveta menadžment se pobrinuo da polaznicima pruži obuku iz prve ruke.
Okošija Amat, kuvar u rezidenciji ambasadora Japana u Alabniji kaže da dva puta nedeljno uči polaznike kako da spremaju suši, ali i nudle za koje je važno da testo odstoji. U tome je, ističe, preusdno iskustvo.
Menadžer u ugostiteljstvu i turizmu, kuvar, pekar, poslastičar, mesar, konobar, šanker su neka od zvanja za koje školovanje traje od tri meseca do dve godine. Posao je, kažu, zagarantovan.
"Pratimo poslovanje kompanije 'Horeka' u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Za njih školujemo osoblje i zapošljavamo ga preko naše Agencije za zapošljavanje", ističe Auroroa Kolići, direktorka marketinga u "Nerandžiju".
U ovom Institutu inicijativu "Otvoreni Balkan" vide kao mogućnost za saradnju. Voleli bi da na svoj meni uvrste i srpska tradiconalna jela, ali i da imaju predavače i polaznike iz Srbije.
Коментари