Читај ми!

Crna Gora - predsedničke kandidature do ponoći, ko je u izbornoj trci

Državnoj izbornoj komisiji mogu se predati kandidature za predsednika Crne Gore do ponoći. Do sada su potvrđene kandidature lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića, poslanice Socijaldemokratske partije Draginje Vuksanović Stanković, kao i lidera DPS-a Mila Đukanovića. Ujedinjena Crna Gora predala potpise za kandidaturu Gorana Danilovića. Kandidature su predali Aleksa Bečić, a Jakov Milatović. Željko Matijašević kandidat je grupe građana za predsednika Crne Gore.

DIK je utvrdio predsedničke kandidature lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića, poslanice Socijaldemokratske partije Draginje Vuksanović Stanković i lidera DPS-a Mila Đukanovića.

Predstavnici Demokratske partije socijalista predali su juče DIK-u kandidaturu lidera te stranke Mila Đukanovića za učešće na predsedničkim izborima.

Milu Đukanoviću je danas potvrđena kandidatura. 

Kandidaturu je predao i lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, a u ovoj predsedničkoj trci će učestvovati pod sloganom "Časti mi".

Predstavnici Demokratske Crne Gore predali su večeras Državnoj izbornoj komisiji  kandidaturu lidera te partije za predsednika Crne Gore.

Nikola Rovčanin je, ispred partije, kazao da predaju svu potrebnu dokumentaciju i preko 50 odsto više od potrebnih potpisa.

Kandidat za predsednika Crne Gore biće i jedan od lidera Pokreta "Evropa sad" Jakov Milatović.

Predsednik Pokreta "Evropa sad" Milojko Spajić rekao je da je napisao žalbu na rešenje DIK-a, nakon što je komisija odbila njegovu predsedničku kandidatura zbog sumnje u dvojno državljanstvo. Poručio je da će tu žalbu predati građanima.

Nikšićanin Željko Matijašević kanadidat je grupe građana za predsednika Crne Gore.  

Predlog lidera Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića za učešće na izborima vraćan je na doradu.

Funkcioneri Ujedinjene Crne Gore predali su danas stručnoj službi Državne izborne komisije potpise podrške predsedničkoj kandidaturi lidera te stranke.

Kandidatima za predsednika neophodan je 8.101 potpis podrške.

Iz DIK-a su ranije kazali da će listu kandidata za predsednika objaviti do 3. marta.

Predsednički kandidat Pokreta Evropa sad (PES) i zamenik predsednika PES Jakov Milatović predao je danas predsedničku kandidaturu Državnoj izbornoj komisiji Crne Gore.

Milatović je rekao da očekuje da 19. marta pobedi demokratija i poručio da je siguran da će "oslobođeni građani prepoznati za koga da glasaju", prenosi RTCG. 

Bivši crnogorski ministar pravde Vladimir Leposavić saopštio je da je doneo odluku da se ne kandiduje na predstoećim predsedničkim izborima.

Kako je naveo na svom Fejsbuk profilu, Grupa građana „Pravda za sve" koja je organizovala prikupljanje potpisa za njegovu kandidaturu na predsedničkim izborima zakazanim za 19. mart nije uspela da prikupi dovoljnu podršku.

"Nakon provere velikog broja prikupljenih obrazaca, utvrdili su da ne raspolažu onim brojem validnih potpisa koji važeći propisi zahtevaju u ovom trenutku", napisao je Leposavić. 

Izbori 19. marta, predsednik se bira na pet godina

Predsednički izbori biće održani 19. marta. 

Predsednik Crne Gore se bira na pet godina. Za predsednika će biti izabran kandidat koji je dobio više od polovine važećih glasova birača koji su glasali.

Ako nijedan kandidat ne dobije taj broj glasova, biće održan drugi krug izbora za 14 dana - 2. aprila.

U drugom izbornom krugu učestvovaće dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova.

Za crnogorskog predsednika, u drugom krugu, biće izabran kandidat koji je dobio veći broj glasova izašlih birača.

Na poslednjim izborima za predsednika Crne Gore, koji su održani 15. aprila 2018. godine, učestvovalo je sedam kandidata.

Đukanović je pobedio u prvom krugu i osvojio 53,9 odsto glasova. Na predsedničkim izborima 2018. godine glasalo je oko 64 odsto birača.

недеља, 26. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије