Читај ми!

Ćirilica više nije ravnopravno pismo u upotrebi u Vukovaru

Gradsko veće Vukovara donelo je danas odluku o izmenama Statuta Grada o brisanju odredbi o službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma, čime se izvan snage stavlja odluka o ostvarivanju ravnopravne upotrebe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Vukovara, javlja Večernji list.

Odluci Gradskog veća Vukovara prethodila je objava rezultata popisa stanovništva 2021. godine, prema kojima u Vukovaru živi 29,73 odsto Srba, što je manje od trećine od ukupnog broja stanovnika grada, pa na taj način ne ostvaruju pravo na službenu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma na području grada Vukovara.

Predsednik Demokratskog saveza Srba Srđan Milaković, bivši zamenik gradonačelnika Vukovara, rekao je kako je to "poklon" vukovarskim Srbima na kraju godine od političke garniture na čelu sa gradonačelnikom Ivanom Penavom.

"Ovim je okončano 10-godišnje nasilje nad ćirilicom i srpskim jezikom u kom vremenu je od raznih državnih tijela učinjeno sve da do primjene ovog prava srpske zajednice nikada ni ne dođe. Popis stanovništva 2021. čekao se kao spasonosno rješenje, u nadi da će Srba u Vukovaru biti manje", rekao je Milaković.

"Iako je isti pokazao procenat zastupljenosti srpske zajednice od gotovo 30 posto, nikome ni na pamet nije palo da se ovo pravo srpske zajednice u Vukovaru zadrži. Kako je na današnjoj sjednici gradskog vijeća jedan vijećnik rekao: 'Mi ne moramo menjati Statut i ukinuti ovo pravo, ali hoćemo'. Tako to izgleda kada primena prava zavisi od onoga 'ko je na vlasti, a priznaje samo silu'", rekao je Milaković.

Navodi kako je, nažalost, još jedna od mnogih poruka srpskoj nacionalnoj manjini od strane politike i institucija u Hrvatskoj da se prava, koja su joj zakonom zagarantovana, primenjuju na "kašičicu" i od slučaja do slučaja, a da pravne zaštite pred institucijama u Hrvatskoj nema.

Milaković kaže da, iako Hrvatska ulazi u sve jaču integraciju sa Evropskom unijom, ipak u civilizacijskom smislu, u poštovanju ljudskih prava ne pokazuje da tu i pripada.

"Svi znamo da ovo pravo koje je sada ukinuto nikada stvarno nije ni zaživjelo. Ali to je simbolika koja pokazuje odnos institucija prema pripadnicima jedne degradirane, ratom i politikom opustošene zajednice i pravima koje ona ima. A taj odnos je takav da sigurno neće obnoviti povjerenje. Što se srpskog jezika i ćiriličnog pisma tiče, to nam ipak niko ne može oduzeti", zaključio je Milaković, prenosi Večernji list.

петак, 31. март 2023.
20° C

Коментари

Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно
PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета