Milo Đukanović napušta sve državne funkcije

Crnogorski premijer Milo Đukanović napušta državne funkcije, a njega će na funkciji premijera, ako Demokratska partija socijalista dobije mandat za sastav Vlade, zameniti visoki funkcioner te stranke Duško Marković.

Premijer sa najdužim stažom, nekada najmlađi lider na toj poziciji u Evropi, treći put za 27 godina napušta državne funkcije. Pre 10 godina, lični razlozi, a ne pritisak Zapada ili sukobi u partiji, naveli su ga da to učini prvi put.

"Opredeljujem se ne da tajno vodim državnu politiku nego da ovakvim manevrom i povlačenjem u drugi front crnogorske političke scene, zajedno sa gospodinom Marovićem, oslobodim crnogorsku političku scenu nekim snažnim individualnim kapacitetom", govorio je Đukanović 2006. godine.

Drugi put, lišen bilo kakve teskobe zbog potencijalnih pravnih procesa koji bi se protiv njega mogli sprovesti, kako je govorio, 2010. ponovo odlazi sa svih državnih funkcija.

"Ova moja odluka nije iznenadna, niti ishitrena i nije donesena, kako to tvrde neodgovorni pojedinci, iz njima svojstvenih razloga ni pod čijim pritiskom, niti iznutra niti spolja", rekao je tada Đukanović.

Oba puta se vratio na vlast posle dvogodišnje pauze, tvrdeći da je državi potrebno njegovo iskustvo. Da li će to učiniti i treći put?

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku smatra da ovo povlačenje svakako nije kraj njegove karijere, imajući u vidu da će je on nastaviti u nekoj međunarodnoj organizaciji ili, kako kaže, veoma brzo – 2018. godine – kandidovanjem na predsedničkim izbora.

Razloge povlačenja Milo Đukanović, koji je predsednik Crne Gore bio od 1998. do 2002, za sada ne saopštava.

"Ja ovo ne tumačim kao pritisak Zapada, mislim da DPS kao stranka koja je osvojila najviše mandata u Skupštini pokušava da na određeni način otvori mogućnost da određene partije iz opozicije ojačaju parlamentarnu većinu, naravno, pored manjina i Socijaldemokrata, na koji način bi se odluka o NATO-u dodatno legitimisala", dodaje Dragan Đukanović.

Svetske agencije su izvestile da će dugogodišnji premijer Crne Gore podneti ostavku na tu funkciju i da će ga zameniti partijski kolega Duško Marković.

AP navodi da Đukanović sprema ostavku "posle više od 25 godina neosporne vlasti", ali napominje da je on u prošlosti dvaput podnosio ostavku i da se vraćao na vlast bilo kao premijer bilo kao predsednik.

Američka agencija podseća i da je Đukanović 1991. godine sa samo 29 godina postao najmlađi premijer u Evropi i ističe da je on među balkanskim liderima najduže na vlasti.

Dugogodišnju vlast Đukanovića na mestu premijera ili predsednika naglašava i Rojters, koji dodaje da ga opozicija optužuje za autoritarizam i korupciju.

Britanska agencija primećuje da Đukanović nije rekao da li će izaći iz politike ili će ostati predsednik DPS-a.

Mediji pišu i o novom mandataru Dušku Markoviću, uz podsećanje da je bio na čelu Agencije za nacionalnu bezbednost i na visokim funkcijama u Vladi Crne Gore.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару