Читај ми!

RAT U UKRAJINI

Zelenski i Porošenko na ruskoj poternici; Kijev: Oboren još jedan Su-25 u Donjeckoj oblasti

Rat u Ukrajini – 801. dan. Ruska policija izdala je poternicu za sadašnjim i bivšim predsednikom Ukrajine Zelenskim i Porošenkom, kao i za komandantom kopnenih snaga Ukrajine. Ministarstvo odbrane saopštilo da su jurišni avioni Su-25 uništili utvrđenje ukrajinske vojske na delu fronta koji pripada ruskoj vojnoj grupaciji "Centar“. U Donjeckoj oblasti ukrajinska vojska oborila još jedan ruski Su-25. Britanski "Telegraf" saznaje da Donald Tramp ima detaljan plan za miran završetak ukrajinskog sukoba, ali da ga neće otkriti pre izbora.

 Зеленски и Порошенко на руској потерници; Кијев: Оборен још један Су-25 у Доњецкој области Зеленски и Порошенко на руској потерници; Кијев: Оборен још један Су-25 у Доњецкој области

Dejstva na ukrajinskom frontu tokom jučerašnjeg dana obeležili su napadi na Dnjepropetrovsku, Harkovsku i Zaporošku oblast.

Ukrajinska strana saopštila je da je Moskva izvela napade na Nikopolj i Marganec, kao i na Harkov, gde su gađane kuće a ljudi ostali pod ruševinama, dok sa ruske strane stižu navodi da su oružane snage Ukrajine gađale stambenu zgradu u Tokmaku u Zaporoškoj oblasti, a da je napadom dronom pogođena benzinska stanica u Belgorodskoj oblasti.

Ruske trupe pojačale su jurišne napade kod Avdejevke, a Kijev tvrdi da Časov Jar, grad u oblasti Donjeck, ostaje jedna od ključnih meta Rusije, jer bi mogao da olakša dalje napredovanje ka obližnjim gradovima Konstantinovka, Kramatorsk i Slavjansk.

General-potpukovnik Oružanih snaga Ukrajine, komandant Kopnene vojske Aleksandar Pavljuk, izjavio je da Rusija planira da zauzme Harkov i Sumi, te da bi zauzimanje Harkova mogao da bude jedan od ciljeva ruske ofanzive na leto.

U međuvremenu, oglasio se i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručivši da se zemlja suočava sa novom fazom “opšteg ruskog rata“.

Ponovo se pominje nuklearno oružje. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je šefu britanske diplomatije da ne treba da zaboravi da je Moskva zemlja sa nuklearnim arsenalom, reagujući na Kameronovu izjavu da Ukrajina ima pravo da koristi oružje Velike Britanije za napad na ciljeve unutar Rusije, preneo je Tas.

Zaharova je poručila i da će, ako Zapad podrži napad na Krim, svaki udar biti “dočekan snažnim osvetničkim udarom Rusije”.

Za to vreme, Moskva je objavila izveštaj u kojem tvrdi da je od početka godine zauzela dodatnih 547 kvadratnih kilometara teritorije ukrajinskih regiona koje je pripojila.

Kijevske vlasti, s druge strane, pripremaju obnovu zemlje u kojoj je, prema objavljenim podacima, u ruskim napadima uništeno i oštećeno 250.000 kuća.

недеља, 02. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије