Читај ми!

RAT U UKRAJINI

Gardijan: EU preusmerava ruski profit Kijevu; Moskva: Sprečen pokušaj upada ukrajinske vojske u Belgorodsku oblast

Rat u Ukrajini – 750. dan. Ruska garda i Oružane snage odbijaju nove napade ukrajinskih diverzantsko-izviđačkih grupa u blizini sela Tetkino, u Kurskoj oblasti. Sprečen je i pokušaj upada u Belgorodsku oblast. Ukrajinska vojska pucala je na nuklearnu elektranu u Zaporožju, a bačena je i eksplozivna naprava. Jens Stoltenberg saopštio je da su ukrajinske snage ranije napale brodove ruske Crnomorske flote raketama koje je isporučio NATO.

Гардијан: ЕУ преусмерава руски профит Кијеву; Москва: Спречен покушај упада украјинске војске у Белгородску област Гардијан: ЕУ преусмерава руски профит Кијеву; Москва: Спречен покушај упада украјинске војске у Белгородску област

U Ukrajini se nastavljaju borbe na više frontova. Moskva tvrdi da je za 24 časa oboreno skoro 60 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad ruskih oblasti, dok je Kijev prijavio troje ubijenih u ruskim napadima na istoku zemlje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin, istovremeno, izjavio je da je njegova zemlja spremna da upotrebi nuklearno oružje ako postoji pretnja ruskoj državnosti, suverenitetu ili nezavisnosti.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, takođe, navela je da bi zbog akcija NATO-a rat mogao da izmakne kontroli, kao i da bi Zapad trebalo da odustane od ideje da strateški porazi Moskvu.

Sa druge strane, Leonid Volkov, dugogodišnji pomoćnik preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, napadnut je u Vilnjusu, a predsednik Litvanije Gitanas Nauseda optužio je Rusiju da stoji iza napada.

Nauseda je, takođe, podržao slanje zapadnih trupa u Ukrajinu, ističući da strah od reakcije Kremlja ne sme da bude odlučujući faktor u odluci evropskih zemalja.

Za to vreme, Evropska unija i Češka su najavile nove pakete vojne pomoći Ukrajini. Brisel će poslati Kijevu još pet milijardi evra, dok je Prag obećao da će, u okviru češke inicijative, do juna poslati artiljerijske granate.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара