Читај ми!

...IZ ČASA U ČAS...

Pogođen štab Crnomorske flote u Sevastopolju, poginuo vojnik; Zelenski u poseti Kanadi

Rat u Ukrajini – 576. dan. Najmanje jedna ukrajinska raketa pogodila je zgradu štaba Crnomorske flote u Sevastopolju, poginuo je vojnik. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je Ukrajini isplaćeno još 1,5 milijardi evra. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je u prvu posetu Kanadi od početka rata. Džozef Bajden je obećao Zelenskom da će SAD poslati Kijevu manji broj raketa dugog dometa, javljaju američki mediji.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski doputovao je u posetu Vašingtonu, drugu od početka rata u februaru 2022. godine.

Zelenski je na Kapitolu razgovarao sa američkim senatorima i liderima republikanaca i demokrata u Predstavničkom domu i Senatu, sastao se u Pentagonu sa ministrom odbrane Lojdom Ostinom, a u Beloj kući ga je primio američki kolega Džozef Bajden.

Ukrajinski predsednik došao je u SAD u trenutku kada je Bajden predao zahtev Kongresu za dodatnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 24 milijarde dolara, zbog čega se suočava sa republikancima koji dovode u pitanje slanje novca Kijevu.

Ukrajinska vojska gađala je u četvrtak dronovima rusku crnomorsku oblast i Krim. Svi dronovi su oboreni, tvrdi Moskva.

Rusija je izvela napad na ukrajinsku energetsku mrežu, prvi posle šest meseci. Najteže je pogođena infrastruktura u zapadnoj ukrajinskoj oblasti Rivna, a zbog oštećenja mreže isključena je struja u pet regiona.

Pod raketnim napadom bili su i Kijev i Herson. Ima poginulih i povređenih.

Zbog spora oko žita, Poljska je obustavila slanje oružja Ukrajini. Premijer Mateuš Moravjecki saopštio je da Poljska do daljeg prestaje da isporučuje oružje Ukrajini i da će produžiti zabranu na uvoz ukrajinskog žita.

Litvanija poručuje da nesuglasice između Ukrajine i Poljske moraju da budu rešene što je pre moguće, radi zajedničkog cilja – zaštite Evrope od agresivne ekspanzionističke politike Rusije.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије