Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Moskva: Oborena tri drona iznad Belgoroda; Zelenski odbacuje tvrdnje o sporoj kontraofanzivi

Rat u Ukrajini – 556. dan. Moskva saopštava da su oborena tri ukrajinska drona iznad Belgoroda, kao i da je sprečen napad na Krimski most. Sa druge strane, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tvrdi da ukrajinske snage napreduju, odbacujući tvrdnje da sporo zauzimaju teritorije. Nobelova fondacija saopštila je da, ipak, neće pozvati ambasadore Rusije, Belorusije i Irana na dodelu Nobelove nagrade u Stokholmu.

Kijev tvrdi da su ukrajinske trupe na nekoliko mesta probile prvu odbrambenu liniju ruskih snaga, iako su, kako se ističe, tada naišle na još jače utvrđene ruske položaje.

Zamenica ministra odbrane Hana Maljar rekla je da napredak načinjen u regionu Zaporožja. Vašington je takođe saopštio da su ukrajinske snage postigle značajan napredak na južnom frontu u poslednja 72 sata.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su njene oružane snage zauzele nekoliko strateških uzvišenja u blizini Kupjanska, grada na istoku Ukrajine, gde su moskovske trupe pojačale pritisak tokom avgusta.

Takođe se tvrdi da su ukrajinske snage pretrpele "značajne“ gubitke.

Ukrajina je u junu pokrenula kontraofanzivu protiv ruskih pozicija na jugu, ali je Rusija odgovorila pokušajem da povrati teritoriju na severoistoku.

Savetnik predsednika Ukrjaine Mihailo Podoljak rekao je da će se pojačati napadi dronovima na teritoriju Rusije i da takve akcije pokazuju da se rat postepeno prebacuje na Rusiju.

Šef ruske svemirske agencije "Roskosmos" rekao je da su interkontinentalne balističke rakete "sarmat", koje mogu da nose deset ili više nuklearnih bojevih glava, stavljene na borbeno dežurstvo.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da će se predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan sastati 4. septembra u Sočiju. Jedna od tema trebalo bi da bude obnova sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара