Читај ми!

...IZ ČASA U ČAS...

Medvedev: Rusija bi mogla da gađa ukrajinske nuklearke; Bajden: Ukrajina još nije spremna za članstvo u NATO-u

Rat u Ukrajini – 501. dan. Rusija koncentriše napore na pravcu Limana, Bahmuta, Avdejevke i Marinke, navodi ukrajinski Generalštab. Nekoliko saveznika SAD izrazilo je zabrinutost zbog odluke Vašingtona da Ukrajini isporuči kasetne bombe. Ministar pravde Ukrajine kaže da je pronađen mehanizam nadoknade štete koju je uzrokovala Rusija. Poljski predsednik Andžej Duda prisustvovao je službi na zapadu Ukrajine zajedno sa Volodimirom Zelenskim, kojom je obeležena godišnjica masakra koji su nad Poljacima počinili ukrajinski nacionalisti u Drugom svetskom ratu.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov izjavio je da niko nije obavestio Rusiju o prebacivanju u Ukrajinu "petorice komandanata Azova koji su bili u Turskoj" i da to predstavlja kršenje postojećih sporazuma.

“Prema uslovima sporazuma, lideri Azova je trebalo da ostanu u Turskoj do kraja sukoba. Niko nije obavestio Rusiju o prelasku vođa terorističke grupe Azov iz Turske u Ukrajinu“, rekao je Peskov za RIA Novosti

Prethodno je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio da se vraća iz Turske sa petoricom vojnika koji su učestvovali u borbama oko “Azovstala“, a koji su u toj zemlji od septembra 2022. godine.

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je odluka o slanju kasetne municije Ukrajini bila "teška“, ali da je na kraju ubeđen da pošalje kontroverzno oružje jer je Kijevu potrebna municija u kontraofanzivi protiv Rusije.

Odluka SAD da isporuče Ukrajini kasetnu municiju je ”čin očaja“ i ”slabost“, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

“Najnovije ‘čudotvorno oružje‘ na koje se klade Vašington i Kijev, ne razmišljajući o teškim posledicama, neće uticati na specijalnu vojnu operaciju“, kazala je Zaharova.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov pozdravio je odluku SAD da pošalju kasetne bombe Ukrajini, i obećao da se neće koristiti u Rusiji.

Reznikov je napisao na Tviteru da će kasetna municija pomoći da se spasu životi ukrajinskih vojnika i najavio da će Kijev voditi strogu evidenciju o njenom korišćenju, kao i da će razmeniti informacije sa partnerima.

Britanija je potpisnica konvencije koja zabranjuje proizvodnju i upotrebu kasetne municije i obeshrabruje njihovu upotrebu, rekao je britanski premijer Riši Sunak nakon što su Sjedinjene Države objavile da planiraju da tu municiju isporuče Ukrajini.

Rusija traži novu sednicu Saveta bezbednosti kako bi iznela nova saznanja o diverziji na gasovodu "Severni tok", navode ruski diplomatski izvori.

Ujedinjene nacije podsetile su na civilne žrtve rata u Ukrajini.

Više od 9.000 civila, uključujući preko 500 dece, ubijeno je od početka  rata, a stručnjaci upozoravaju da je stvarni broj sigurno daleko veći.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара