Читај ми!

Због НАТО самита Вилњус као тврђава, "Патриот" окренут ка Калињинграду

НАТО је претворио Вилњус, престоницу Литваније, у тврђаву брањену напредним оружјем како би заштитио америчког председника Џозефа Бајдена и друге лидере Алијансе на самиту следеће недеље, који се одржава 32 километра од литванске границе са руским савезником Белорусијом.

Шеснаест НАТО савезника послало је укупно око 1.000 војника да обезбеђују дводневни самит 11. и 12. јула, који се одржава само 151 километар од саме Русије, преноси Ројтерс

Многи од њих су послали и напредне системе противваздушне одбране који недостају балтичким државама.

"Било би више него неодговорно да наше небо буде незаштићено у тренутку када Бајден и лидери 40 земаља стижу“, рекао је председник Литваније Гитанас Науседа.

Немачка је распоредила 12 ракетних система "Патриот", који се користе за пресретање балистичких и крстарећих ракета или ратних авиона.

Шпанија је допремила систем противваздушне одбране НАСАМС, Француска шаље самоходне хаубице Цезар, и уз Финску и Данску распоређује војне авионе у Литванији. Та земља је, уз Британију, испоручила средства против беспилотних летелица.

Пољска и Немачка су послале снаге за специјалне операције појачане хеликоптерима. 

Други шаљу опрему за борбу против било каквих потенцијалних хемијских, биолошких, радиолошких и нуклеарних напада.

Литвански председник види ове акције савезника као потврду да је потребно да НАТО хитно успостави сталну противваздушну одбрану у балтичким државама.

"Размишљамо о томе шта ће се десити након завршетка самита и радићемо са савезницима на стварању ротирајућих снага за трајну ваздушну заштиту“, рекао је Гитанас Науседа новинарима.

У селима поред белоруске границе мештани су рекли за Ројтерс да се осећају потпуно безбедно, упркос понуди Минска да се ту након побуне сместе руске плаћеничке трупе Вагнер групе и руско нуклеарно оружје.

Цеви "Патриота" у правцу Калињинграда и Белорусије

На аеродрому у Вилњусу, осам немачких ракетних бацача Патриот распоређено је са цевима усмереним у правцу руског Калињинграда, а још два према Белорусији.

"Знате где се налазите географски и прилично добро знате одакле претња долази. Литванија је тражила од нас заштиту самита, а такође је НАТО тражио помоћ од Немачке. Ово је наш одговор“, рекао је потпуковник Штефен Либ, командант јединице "Патриота".

Литванија је утростручила јединице пограничне страже на белоруској и руској граници током лета, уз официре из Летоније и Пољске. Две земље су такође послале полицију да помогне у патролирању по Вилњусу.

Градоначелник Вилњуса је препоручио становницима да оду на одмор ван града, ако желе да избегну гужве у саобраћају, јер ће велики делови центра престонице бити затворени током самита.

среда, 29. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије