Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Ukrajina: Najveći ruski napad dronovima na Kijev od početka rata, eksplozije u Žitomirskoj i Sumskoj oblasti

Rat u Ukrajini – 459. dan. Vazdušna uzbuna širom Ukrajine. Novi talas ruskih vazdušnih napada na ukrajinsku prestonicu, najveći od početka rata, oboreno više od 40 ruskih dronova, tvrdi Kijev. Eksplozije u Žitomirskoj i Sumskoj oblasti. Neutralisan pokušaj napada dronovima na rafineriju nafte na jugozapadu Rusije, saopštila je Moskva. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov osudio je planove zapadnih zemalja da pošalju Ukrajini borbene avione F-16 kao neprihvatljivu eskalaciju. Zelenski traži od ukrajinskog parlamenta uvođenje sankcija Iranu od 50 godina.

Rat u Ukrajini ušao je u 459. dan. Borbe se vode na istoku zemlje, ali se napadi dešavaju i na teritoriji Rusije.

Ukrajinski zvaničnici poručuju da je vojska spremna za kontraofanzivu. 

"Ukrajina je spremna da pokrene dugo očekivanu kontraofanzivu protiv ruskih snaga", rekao je jedan od najviših bezbednosnih zvaničnika u zemlji Aleksij Danilov. Početak kontraofanzive nagovestio je i glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni.

Ukrajina je zatražila od nemačke vlade isporuku krstarećih raketa "taurus" dometa 500 kilometara, javila je novinska agencija DPA pozivajući se na neimenovanog predstavnika nemačkog ministarstva odbrane.

Sporazum Moskve i Minska o razmeštanju nuklearnog oružja - vodi ka opasnoj eskalaciji, upozorava Brisel.

"To ugrožava ceo evropski kontinent. Ne želimo da Ukrajina postane nova Belorusija, novi satelit Rusije - koja nastoji da ponovo stvori sfere kolonijalnog uticaja, kao u 19. veku", rekao je Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku.

Napad dva drona oštetio je upravnu zgradu naftovoda u ruskoj Pskovskoj oblasti, saopštio je na Telegramu lokalni zvaničnik Mihail Vedernikov i istakao da nije bilo žrtava. Konačni zaključci o napadu očekuju se nakon istrage.

Lokalne vlasti navode da su tokom jučerašnjeg dana granatirana naseljena mesta u Sumskoj oblasti uz granicu sa Rusijom, ali da nije bilo povređenih i materijalne štete.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара