Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Moskva: Kijev dronovima pokušao da napadne Kremlj; Ukrajina: Nemamo nikakve veze sa napadom

Rat u Ukrajini – 433. dan. Rusija je izvela treću seriju noćnih napada na Kijev, tvrde ukrajinski zvaničnici. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u Helsinkiju izjavio je da ta zemlja uskoro počinje sa kontraofanzivom. Moskva tvrdi da je Kijev dronovima pokušao da napadne Kremlj. Ukrajina odbacuje ruske optužbe.

Москва: Кијев дроновима покушао да нападне Кремљ; Украјина: Немамо никакве везе са нападом Москва: Кијев дроновима покушао да нападне Кремљ; Украјина: Немамо никакве везе са нападом

Na istoku Ukrajine, najžešće borbe i dalje se vode kod Bahmuta i Marjinke. Ukrajinska vojska je za dan odbila 41 napad, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Moskva menja taktiku, poručuju iz Kijeva. Kijev tvrdi da su zimus gađali energetske objekte, a sada stambene zgrade sa civilima. Promenom taktike, ocenjuje Kijev, žele da isprovociraju preuranjenu ukrajinsku kontraofanzivu i testiraju da li Ukrajina može da zaštiti svoj vazdušni prostor.

Kremlj negira podatke Bele kuće da je ruska vojska u proteklih pet meseci u regionu Bahmuta izgubila 20.000 vojnika i da je polovina pripadnika paravojne grupe "Vagner".

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je da uprkos vojnoj pomoći zapadnih zemalja bez presedana, neprijatelj trpi gubitke. Šojgu procenjuje da su Ukrajinci za mesec izgubili više od 15.000 vojnika. Poručuje da bi Rusija u najkraćem mogućem roku trebalo da udvostruči proizvodnju visokopreciznog oružja.

Ukrajinski zvaničnik rekao je za Rojters da su pregovori o produženju sporazuma o izvozu žita preko Crnog mora uz posredovanje UN zakazani za sutra, uz učešće svih strana. Iz Moskve uzvraćaju da nisu obavešteni o održavanju sastanka.

Ruske vlasti navode da čine sve da se život u novim regionima vrati u normalu. U Marijupolju je uspostavljen tramvajski saobraćaj. Putin zahvaljuje svim stanovnicima koji podržavaju Rusku Federaciju i stručnjacima koji su uključeni u obnovu.

Evropska komisija saopštila je da je do 5. juna postavila ograničenja na uvoz ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i semena suncokreta kako bi se smanjila višak ponude ovih žitarica u Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Navršava se devet godina od tragedije u Odesi. U Domu sindikata nastradalo je 48 osoba kada su radikalni ukrajinski nacionalisti opkolili zgradu i zapalili je, blokirajući izlaze. Za taj zločin još niko nije odgovarao.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво