Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Procurila nova serija poverljivih američkih obaveštajnih podataka; oboren projektil nad Krimom

Epicentar borbi u Ukrajini i dalje je Bahmut. Kijev tvrdi da se ukrajinske trupe brane uprkos brojčanoj nadmoći neprijatelja. Pentagon proverava navodno curenje tajnih dokumenata sa detaljima o planovima SAD i NATO-a za jačanje ukrajinske vojske uoči planirane prolećne kontraofanzive. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov zapretio povlačenjem Moskve iz ugovora o izvozu ukrajinskih žitarica.

Kijev je saopštio da su ruske trupe usredsredile sve napore na osvajanje Bahmuta u Donjeckoj oblasti, navevši da se grad i dalje brani uprkos brojčanoj nadmoći Moskve.

Portparol ukrajinske istočne vojne komande Sergij Čerevati priznao je da je Moskva ostvarila "taktički uspeh" na više mesta, ali tvrdi da za to "plaća visoku cenu".

I redovni izveštaj britanskog Ministarstva odbrane navodi da se "čini da je Rusija postigla značajan napredak u Bahmutu", te da je ukrajinski put snabdevanja zapadno od grada "verovatno ozbiljno ugrožen".

Kineski predsednik Si Đinping rekao je na kraju posete šefice Evropske komisije i francuskog predsednika da sve strane treba da se nađu na pola puta i da stvore uslove za političko rešenje kao jedini ispravan izlaz iz ukrajinske krize.

U zajedničkom saopštenju ističe se da Francuska i Kina podržavaju uspostavljanje mira u Ukrajini, na temelju međunarodnog prava i principa Povelje Ujedinjenih nacija.

Za razliku od Emanuela Makrona, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je Kinu nazvala represivnom pre dolaska, uzdržano je dočekana u Pekingu. Nije bila na nekim važnim sastancima sa liderima Francuske i Kine, primećuju analitičari. U Moskvi su s pažnjom pratili te razgovore, ali ne očekuju promenu kineskog stava.

"Taj sastanak je, bez sumnje, veoma važan. Kina je veoma ozbiljna, velika sila koja ima suverenu poziciju. Čvrsta je i ozbiljna u svojim stavovima i ne menja ih pod spoljnim uticajem", istakao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Tajni dokumenti sa detaljima o planovima SAD i NATO-a za jačanje ukrajinske vojske uoči planirane prolećne kontraofanzive procurili su na društvenim mrežama, potvrdili su za Njujork tajms visoki američki zvaničnici.

Zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing potvrdila je da je američko Ministarstvo odbrane svesno izveštaja o tim dokumentima, te da istražuje slučaj.

S druge strane, tri američka zvaničnika rekla su Rojtersu da iza curenja verovatno stoji Rusija ili proruski elementi.

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak rekao je za britansku agenciju da podaci koji su procurili sadrže "veoma veliku količinu fiktivnih informacija" i da je to pokušaj Moskve da povrati inicijativu na frontu.

I Turska nastavlja diplomatsku ofanzivu. Savetnik predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, Ibrahim Kalin, razgovarao je prethodnih dana u Moskvi s ruskim predsednikom Putinom o novim bezbednosnim odnosima Rusije i Zapada. O rešenju ukrajinske krize razgovaralo se i u Ankari.

"Pregovori se ne mogu održati bez uzimanja u obzir ruskih interesa. Reč je o principima na kojima će biti zasnovan novi svetski poredak", poručuje šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov je zapretio i povlačenjem iz ugovora o izvozu ukrajinskih žitarica, ako se, kaže, i dalje budu postavljala ograničenja za izvoz ruskog žita.

субота, 15. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије