Uspeh srpske diplomatije u Damasku

Organizacija islamske konferencije usvojila rezoluciju koja ne sadrži poziv na priznanje Kosova niti podršku nezavisnosti, već amandmanske promene koje je izdejstvovala Srbija. Sprečen novi talas priznanja Kosova, izjavio politički direktor MIP-a Borislav Stefanović.

Organizacija islamske konferencije (OIK) usvojila je rezoluciju koja ne sadrži poziv na priznanje Kosova niti podršku nezavisnosti, već amandmanske promene koje je izdejstvovala Srbija i time je sprečen novi talas priznanja Kosova, izjavio je danas politički direktor MIP-a Srbije Borislav Stefanović.

Na brifingu za novinare u MIP-u, Stefanović je krekao da je OIK na plenarnoj sednici jednoglasno usvojila rezoluciju o Kosovu koja "u potpunosti sadrži amandmanske izmene" koje je izdejstvovala Srbija preko prijateljskih zemalja u okviru OIK-a.

"U rezoluciji ne stoji nikakav poziv na nezavisnost Kosova niti podrška toj nezavisnosti. Srbija se dobro pripremila i čini mi se uspela da zaustavi još jedan ozbiljan pokušaj narušavanja našeg teritorijalnog integriteta", rekao je Stefanović.

U Damasku je od 23. do 25. maja održan sastanak Ministarskog saveta OIK-a. Rezoluciju o situaciji na Kosovu podnela je Saudijska Arabija, a pripremila Albanija.

Stefanović je rekao da se amandmanske promene odnose na to da su "sve reference koje su u originalnoj verziji rezolucije Saudijske Arabije sada izbačene iz teksta rezolucije".

"Prvenstveno se to odnosi na poziv na što hitnije priznavanje nezavisnosti Kosova od strane svih članica OIK-a kao i davanje pune podrške nezavisnom Kosovu i njegovim institucijama. Bio je i poziv da se Kosovo što pre uključi u članstvo međunarodnih organizacija".

Prema Stefanovićevim rečima, Srbija je preduzela široku diplomatsku aktivnost koja je "trajala dva meseca i kulminirala u poslednjih 72 sata" kada je šef diplomatije Vuk Jeremić razgovarao sa više od 15 ministara spoljnih poslova članica OIK-a.

Važna diplomatska pobeda

"Uspeli smo da izdejstvujemo važnu diplomatsku pobedu. Juče je usvojena rezolucija na pripremnom komitetu, nakon stavljanja amandmana od strane zemalja koje podržavaju naš stav o Kosovu. Danas je na plenumu konsenzusom i formalno potvrđena", rekao je Stefanović, koji je i šef kabineta ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića.

Albanski ministar inostranih poslova Ljuljzim Baša izjavio je ranije danas da je usvojena rezolucija u originalnoj formi, kako je i podneta.

Stefanović je rekao da rezolucija ima četiri reference na Kosovo u kojima se podržava napredak postignut u učvršćivanju demokratije na Kosovu, podržava se rekonfiguracija međunarodnog prisustva i pozdravlja se saradnja između tela OIK-a i njihov doprinos ekonomskom razvoju Kosova.

"U rezoluciji nema ničega od onoga što je prvobitno bilo planirano. Plan nekih zemalja članica OIK-a, pre svega Saudijske Arabije, kao i Republike Albanije, bio je da na samom zasedanju u Damasku dobijemo talas priznanja nelegalne nezavisnosti Kosova", rekao je Stefanović.

Stefanović je precizirao da su oni "računali na 15 zemalja na koje su vršili izuzetan pritisak" kome su se pridružile i neke druge zemlje, ali je Srbija to sprečila i "nije došlo do očekivanog talasa priznanja nezavisnosti Kosova" od strane islamskih država.

On je ocenio da je moguće da će se taj pritisak nastaviti i u narednom periodu biti novih priznanja, ali je sigurno da to neće biti u zamahu i obimu kakav bi bio da je rezolucija OIK-a usvojena u obliku kako su planirale Saudijska Arabija i Albanija.

Stefanović je rekao da je današnja izjava Baše pokušaj da, rukovodeći se svojim političkim interesima pred izbore u Albaniji, zamenom teza obori nesumnjiv diplomatski uspeh Srbije u Damasku.

"Mi njegovu nervozu razumemo. Ona je motivisana izborima, ali još više i time što se usočava sa efikasnom aktivnošću srpske diplomatije. Svako ko gubi ima pravo da se ljuti", zaključio je Borislav Stefanović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво