Читај ми!

EP odobrio plan rasta za Zapadni Balkan - vredan 6 milijardi evra

Evropski parlament odobrio je uspostavljanje Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojim se regionu, uključujući Srbiju, omogućava pristup dodatnoj finansijskoj pomoći od šest milijardi evra u periodu od 2024. do 2027. godine.

Za usvajanje usaglašenog teksta, koji je rezultat međuinstitucionalnih pregovora o instrumentu, glasalo je 517 od 603 poslanika EP, 56 je bilo protiv, a 30 je bilo uzdržano.

Nakon ovog glasanja u EP otvara se mogućnost za uspostavljanje Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan.

Predsedništvo Saveta EU i Evropski parlament postigli su 4. aprila privremeni sporazum o uspostavljanju ovog instrumenta, koji su potom podržale države članice EU i odbori EP za spoljne poslove i budžet.

Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan centralni je deo novog Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je u novembru 2023. godine predstavila Evropska komsija.

Njime će se podržati partneri EU sa Zapadnog Balkana u sprovođenju sveobuhvatnog skupa socioekonomskih i fundamentalnih reformi, između ostalog u oblasti vladavine prava i osnovnih prava, podržaće se proces proširenja i ubrzati ekonomska konvergencija partnera sa EU.

Očekuje se da će se intrumentom u periodu od 2024. do 2027. partnerima EU sa Zapadnog Balkana obezbediti do dve milijarde evra u grantovima i četiri milijarde evra u kreditima kako bi se podržao Zapadni Balkan na putu ka pridruživanju EU.

Isplata ovih sredstava zavisi od uspešne primene određenih reformi navedenih u reformskoj agendi svake zemlje korisnice. Instrumentom će biti dopunjen postojeći Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA III) i značajno povećana finansijska pomoć regionu.

Plan rasta za Zapadni Balkan zasnovan je na četiri stuba, čiji je cilj jačanje ekonomske integracije partnera sa Zapadnog Balkana sa jedinstvenim tržištem EU, podsticanje ekonomske integracije unutar regiona kroz zajedničko regionalno tržište, ubrzanje fundamentalnih reformi i povećanje finansijske pomoći za podršku reformama kroz Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan.

Bilčik: Lopta u rukama srpskih vlasti

Evroposlanik i izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik kaže da danas usvojeni Plan rasta za Zapadni Balkan šalje jasnu poruku - da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

Bilčik je novinarima nakon usvajanja rekao da je to važan dodatni alat koji može da donese milijarde evra regionu i milijarde evra Srbiji, kao najvećoj zemlji u regionu.

"Što se zemlja više posveti reformama, postizanju usklađivanja sa Evropskom unijom i ciljevima pristupanja, to će više novca stići u region. Deo toga će biti uslovi, deo će biti kapacitet. Ovde mislim da Srbija ima dobre šanse da izvuče veliki deo novca, jer je najveća država članica, najveći kandidat, najveća zemlja Zapadnog Balkana”, naveo je Bilčik.

Sa druge strane, ukazao je da je za to potreban napredak u procesu pridruživanja, kao što su domaće reforme, napredak u dijalogu između Beograda i Prištine i pitanje usklađivanja sa spoljnom politikom EU.

Kako je rekao, sve te stvari su deo paketa, kao i da se nada da Srbija može da izvuče najveći deo za dobrobit ljudi u Srbiji, ali i za dobrobit napredovanja procesa pridruživanja.

Prema njegovim rečima, Srbija ima jednu veliku snagu, odnosno kapacitet države.

Kao test za državu vidi predstojeće izbore u Beogradu koji će se održati 2. juna. Države članice i institucije EU će posmatrati kako se vodi predizborna kampanja, dodao je Bilčik.

Što se tiče dijaloga sa Prištinom kaže da je svestan teškoća i da je "za tango potrebno dvoje". “I Priština ima važnih zaostalih isporuka, uključujući i formiranje ZSO."

Bilčik je naglasio da je lopta posle odluke EP u rukama nove vlasti u Srbiji. “I mislim da će to biti veliki zadatak za novu vladu i novi parlament", zaključio je Bilčik.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара