Читај ми!

Vučić na Sajmu privrede u Mostaru: Verujem da možemo da živimo i napredujemo zajedno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavlja dvodnevnu posetu BiH. U Mostaru se sastao sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana. Vučić je na otvaranju 25. Međunarodnog sajma privrede u Mostaru poručio da u budućnosti treba da imamo više iskrenosti u odnosima u regionu. Srbiju na Sajmu predstavlja 26 kompanija. Predsednik Srbije je sa predsednikom RS Miloradom Dodikom tokom jutra obišao Bileću, gde je razgovarao sa predstavnicima lokalne vlasti.

Mihajlo Vasović iz Privredne komore Srbije (PKS) ističe da će paviljon Srbije na Privrednom sajmu u Mostaru, jednom od najznačajnijih u regionu, predstavljati delegacija od 26 kompanija.

"Mi tu tradicionalno nastupamo već 15. put, a predstavićemo proizvode iz prehambene industrije, proizvođače alkoholnih i bezalkoholnih pića i bespilotnih letelica, kao i predstavnike iz metalne, elektro i transportne industrije", kaže Vasović uoči početka sajma kojem će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok će ga otvoriti premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Predstavnik PKS-a ističe da je širok dijapazon proizvoda i proizvođača šansa za učesnike da se prikažu na tržištu Bosne i Hercegovine i regiona.

"Na sajmu je 20 zemalja iz regiona i Evropske unije. Pored naših izlagača koje imamo na štandu predstavićemo i posetu privrednika malih iz različitih srpskih regiona, koji će u okvru sajma imati mogućnost da kroz jedan projekat evropske mreže ostvare direktne poslovne susrete i razgovaraju o potencijalnoj saradnji", navodi Vasović.

"Linija Beograd–Mostar važna za razvoj saradnje Srbije i BiH"

Predstavnik PKS-a naglašava i da je trgovinska razmena Srbije i BiH udvostručena u poslednjih 10 godina, dok skoro 50 odsto izvoza Srbije u regionu odlazi u BiH.

"Najviše se razmenjuju proizvodi prehrambene industrije i bezalkoholna pića, ali dosta razmene čine i energenti, farmaceutski proizvodi, proizvodi drvne i hemijske industrije", nabraja Vasović i ističe kao važan vid unapređenja saradnje i obnavljavanje avio-linije Beograd–Mostar, prvi put od 1991. godine.

"Razvoj saobraćaja i logistike je važan za razvoj trgovinske saradnju i razmenu uslugama. Takođe je važno što ćemo imati redovnu avionsku liniju tri puta nedeljno, što je signal za privrednika da mogu brzo da putuju, a značajno je i sa aspekta turizma", ukazuje sagovornik RTS-a. 

четвртак, 16. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара