Читај ми!

Radnici komunalnih preduzeća na severu KiM primili platu, ali ne mogu da je podignu - nema dinara

Nekoliko stotina zaposlenih u javnim komunalnim preduzećima u Kosovskoj Mitrovici okupilo se ispred filijale Poštanske štedionice u tom gradu, u nameri da podignu svoje plate, koje su im iz budžeta Vlade Srbije danas uplaćene.

Na bankomatima para nema, a na šalterima mogu da podignu do 10.000 dinara, i to dok zalihe para budu trajale. U redu za isplatu zarada danas su radnici komunalnog preduzeća "Standard" jer vlasti u Prištini duže od mesec dana ne dozvoljavaju distribuciju dinara na Kosovo i Metohiju.

Pogođeni su pojedinci koji plate i druga primanja dobjaju iz budžeta Vlade Srbije, ali i institucije, te zdravstvo i školstvo.

Aleksa Radosavljević kaže da je situacija posle ukidanja dinara veoma teška za Srbe na KiM.

"Ja sam radnik JKP 'Vodovod Ibar', radimo 24 sata, na usluzi smo građanima svih nacionalnosti. Lični dohodak nam je uplaćen, međutim, novca u bankama nema zbog čega je narod prinuđen da ide u Rašku, Novi Pazar, Kraljevo da bi podigli plate. Veoma je teška situacija. Na prelazu Jarinje se stvara velika gužva, velike kolone, po dva, tri sata čekanja, veoma je teško", kaže Radosavljević.

Sa njim se slaže i Slađana Milenković. Ona navodi da su građani ogorčeni odlukom Prištine da zabrani srpsku valutu. 

"Naravno da smo ogorčeni na ovu odluku, otežava nam život, ne možemo platu da podignemo, tako nam je svima. Neko je u mogućnosti da ide u centralnu Srbiju, a neki i nisu. Mi mlađi i nekako, a gde su penzioneri, za stare ljude stvarno je teško“, kaže Milenkovićeva.

Od 1. februara, od kada je stupila na snagu uredba centralne banke u Prištini, kojom se evro uvodi kao jedina valuta za plaćanje na Kosovu i Metohiji, na teško stanje zbog zabrane korišćenja dinara ukazivali su i prosvetni i zdravstveni radnici, grupe građana zavisne od socijalne pomoći, primaoci dečjeg dodatka.

U srpskim sredinama južno od Kosovske Mitrovice dinara na bankomatima i šalterima Pošte nema danima.

Dijalogom u Briselu, predstavnici vlasti u Prištini i Beogradu još nisu pronašli rešenje za korišćenje dinara.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара