Читај ми!

"Ne možemo da obezbedimo krede i sunđere, a ne nešto više" – alarmantna situacija u školama na KiM nakon zabrane dinara

Centralne vlasti u Prištini duže od mesec dana ne dozvoljavaju distribuciju dinara na Kosovo i Metohiju. Posledice trpe svi – ne samo oni koji plate ili pomoć dobijaju iz budžeta Republike Srbije, već i rad zdravstvenih institucija i škola, u kojima je, kako kažu direktori, situacija alarmantna.

Zabrana upotrebe dinara u platnom prometu na Kosovu i Metohiji ugrožava podjednako i učenike i prosvetne radnike, ali i školske aktivnosti. Najdirektnije utiče na nabavku neophodnih sredstava za rad.

"Sistem javnih nabavki ne funkcioniše zbog smanjenog priliva dinara, a dobavljači ne žele da isporuče robu. To dovodi do izražene mogućnosti da u školama dođe do epidemija, jer nema sredstava za održavanje higijene. Dezinfekcija i deratizacija školskog prostora se otežano sprovode, da ne možemo da obezbedimo krede i sunđere, a ne nešto više od toga", kaže Milorad Jovanović, predsednik Aktiva direktora osnovnih škola na severu Kosova i Metohije.

Problem je i kako da se nabave osnovna nastavna sredstva, ogrev, da se plate ekskurzije, đačke užine i prevoz učenika na republička takmičenja.

U školi za decu sa posebnim potrebama najviše je dece iz socijalno ugroženih porodica.

"Otežan nam je rad, ali prvenstveno njihovi životi su ugroženi. Često se dešava da jednu istu terapiju koju roditelji znaju da koristi drugo dete, pa ko ima u zalihama oni dele, jer nisu u mogućnosti da to nabave. Mene kao direktora posebno plaši higijena, koja mora da bude na jednom zavidnom nivou zbog specifične atmosfere u kojoj mi radimo", ističe Marta Popović, direktorka Škole za decu sa posebnim potrebama "Kosovski božur".

U celom svetu plata za posao koji radite je zagarantovana kategorija, ističu profesori i nastavnici.

"Mi sada imamo situaciju da naši prosvetni radnici, kojih je na Kosovu trenutno 4.339, ne mogu da svoj zarađen novac podignu ovde nego moraju da idu put Raške, Pazara, Kraljeva, Niša i da se dovijaju kako da svoju platu podignu i kako da od toga svoje porodice prehrane i egzistiraju na ovom prostoru", napominje Jovanović.

Sa Aktiva direktora osnovnih škola upućen je apel predstavnicima EU, ambasadorima zemalja Kvinte da ulože maksimalan trud da odluku o ukidanju dinara suspenduju i da omoguće pravo na normalan život, obrazovanje i rad.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара