Redovi za podizanje dinara na KiM i danas, pogođene sve kategorije

Redovi ljudi različitih socijalnih i društvenih kategorija i danas ispred Pošte i Banke Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici, čekajući na isplatu dinara za namirenje osnovnih potreba i obaveza.

Ukazuju da su u problemima zbog odluke Prištine o ukidanju dinarskog platnog prometa, jer su u nekoliko poslednjih dana dobili uplate socijalne pomoći, dečijeg dodatka, plata iz centralne Srbije, ali da do novca ne mogu da dođu.

U filijalama Pošte i Poštanske štedionice na severu Kosova i Metohije građanima se na šalterima iz zaliha isplaćuje najviše do 10 hiljada dinara ili isti iznos u evrima. U srpskim sredinama južno od Ibra, dinara nema danima, što građane primorava da po novac idu u Kuršumliju, Vranje ili Bujanovac.

Građani navode da im je novac potreban da bi nahranili svoju porodicu, jer žive od socijalne pomoći i dečjeg dodataka i zamolili su da im omoguće da dobiju novac zato što nemaju od čega da žive.

Prosvetnim radnicima juče su uplaćene zarade iz centralne Srbije, ali nisu mogli da ih podignu.

Poručuju da je sve teže živeti. Iz Prištine su najavili deset mera za prelazni period, ali ih još ne saopštavaju. Glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi najavio je da neće da ode na sastanak sledeće nedelje u Briselu, a koji je zakazao Miroslav Lajčak, na temu regulisanja dinarskog platnog prometa.

Bisljimi tvrdi da pitanje dinara nije tema sastanaka u dijalogu Beograda i Prištine.

петак, 14. јун 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије