Evropski parlament izglasao Rezoluciju o Srbiji

Sa 461 glasom "za" i 53 "protiv", Evropski parlament izglasao rezoluciju o Srbiji kojom se Beograd poziva na nezavisnu međunarodnu istragu o nepravilnostima na poslednjim izborima u Srbiji.

Dokument koji su usvojili evroparlamentarci poziva na upućivanje ekspertske misije i uslovljavanje dalje finansijske pomoći EU Srbiji popravljanjem izbornih uslova.

Nisu glasala 43 poslanika od 557 koji su bili u sali parlamenta.

Evroparlamentarci očekuju konačni izveštaj OEBS/ODIHR-a o izborima i pozivaju Srbiju na primenu preporuka ove institucije i Venecijanske komisije, znatno pre narednih izbora.

Evropski parlament poziva na nezavisnu istragu koju bi sproveli "respektabilni međunarodni eksperti i institucije, kako bi ispitali neregularnosti na parlamentarnim, lokalnim i pokrajinskim izborima, a posebno u izborima za Grad Beograd", jer, kako se navodi, "neke tvrdnje koje se odnose na organizovanu migraciju birača izlaze iz okvira koje pokriva izveštaj OEBS-a i ODIHR-a".

EP podržava i brzo slanje "ad hok misije za utvrđivanje činjenica" u Srbiju, uz samo učešće EP-a.

Evropski parlament naglašava da "pregovori sa Srbijom mogu da se nastave samo kada zemlja napravi značajan napredak u reformama, ali i u potpunosti sprovede preporuke OEBS-a i Venecijanske komisije o izbornim uslovima".

"Ako Srbija ne popravi izborne uslove, ili ako istraga pokaže direktnu umešanost srpskih vlasti u izbornu prevaru, fondovi EU treba da budu suspendovani, zbog grubog kršenja vladavine prava u slučaju izbora", napominje se u Rezoluciji.

Rezolucija nije pravno obavezujuća.

Reakcije iz Evrope i Srbije

Povodom usvajanja Rezolucije EP o Srbiji stigle su i prve reakcije od zvaničnika EU, ali i iz Srbije.

Iz Evropske komisije naglašavaju da od Beograda očekuju da što pre primeni preporuke OEBS-a i ODIHR-a.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je da su poruke Rezolucije vrlo jasne kao i da su u najboljem interesu Srbije. S druge strane, iz mađarskog Fidesa kažu da su glasali protiv usvajanja tog dokumenta i da on predstavlja mešanje u unutrašnje stvari Srbije.

Premijerka Ana Brnabić reagovala je na društvenoj mreži Iks povodom obraćanja predstavnika "Srbije protiv nasilja" na panelu u Evropskom parlamentu u Strazburu.

"Rezolucije dođu i prođu, nije ova prva, neće biti ni poslednja, ali će večno ostati zapisano da su u Srbiji postojale političke stranke i ljudi koji su sami tražili ukidanje suvereniteta sopstvene zemlje", napisala je premijerka Brnabić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić podseća da je Evropski parlament i ranije usvajao razne rezolucije – i o priznavanju Kosova, uvođenju sankcija Rusiji.

"Rezolucija je puna proizvoljnih ocena, optužbi koje su prepisane iz Beograda, to je jedan politički pamflet", kaže Dačić.

Iz Stranke slobide i pravde i Demokratske stranke pozdravljaju usvajanje rezolucije.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je da je usvajanje Rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji pozitivna poruka koja pomaže građanima Srbije i njenim institucijama da naredni izbori koje će imati budu slobodni i pošteni.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da Rezolucija ima veliki simbolički značaj, jer pokazuje spremnost EU da prekine s praksom podrške stabilokratiji i pokazuje nedvosmislenu podršku demokratskim procesima u Srbiji.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво