Тепић: Позитивна порука ЕП

Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић изјавила је да је усвајање резолуције Европског парламента о Србији позитивна порука која помаже грађанима Србије и њеним институцијама да наредни избори које ће имати буду слободни и поштени. Председник Демократске странке Зоран Лутовац рекао је да Резолуција има велики симболички значај, јер показује спремност ЕУ да прекине с праксом подршке стабилократији и показује недвосмислену подршку демократским процесима у Србији.

Ова резолуција разграничава да Александар Вучић нису институције државе које је унаказио и учинио их саучесницима у изборној крађи, рекла је Тепић у Стразбуру, пошто је усвојена резолуција којом се позива на независну истрагу.

"Кроз текст и језик резолуције исказана је жеља да се помогне институцијама, грађанима да не буду преварени и изманипулисани и да ће наредни избори бити одржани како треба, према нормалним правилима и по закону", додала је потпредседница Странке слободе и правде.

Према речима Тепићеве, огромно је охрабрење део који се односи на независну међународну мисију која треба да спроведе истрагу о изборној крађи, а подстрек да се примене препоруке из Прибеовог извештаја.

Држава кандидат за чланство у ЕУ не може да има неслободне изборе са најгорим прогоном политичких неистомишљеника, где се влада криминалом и корупцијом и онда се каже – "па шта, ово је била најчистија кампања и избори", илустровала је Мариника Тепић.

Тепићева је истакла да су добили уверавања европосланика да ће што пре бити формирана ад хок мисија за коју није потребан позив или сагласност државе домаћина, јер је Србија кандидат за чланицу ЕУ.

Мисија би била у формату независних експерата, пре свега правника, који би требало да прибаве све доказе и документа, а очекује се и да Европска комисија упути свог емисара или свој тим, додала је потпредседница Странке слободе и правде.

"Не тражимо да било ко од њих каже – Мариника је у праву, већ тражимо да кажу шта се догодило. Зато инсистирамо на независној истрази јер сматрамо да наше институције то не могу да учине", казала је Мариника Тепић.

Лутовац: Резолуција има велики симболички значај

Председник Демократске странке Зоран Лутовац рекао је да Резолуција има велики симболички значај, јер показује спремност ЕУ да прекине с праксом подршке стабилократији и показује недвосмислену подршку демократским процесима у Србији чији су основ слободни и поштени избори.

"Ова резолуција има значај не само због тога што представља неприхватање актуелне изборне крађе, него и зато што може бити прекретница у процесу успостављања услова за слободне и поштене изборе у будућности. Очигледно је да аутократски режим Александра Вучића због тога данима покушава да свом снагом релативизује ову резолуцију и обезвреди њен значај. Али то није знак снаге него слабости", рекао је Лутовац.

Председник ДС-а каже да је за опозицију и све демократске снаге у Србији то охрабрење за борбу која предстоји – борбу за стварање уређене државе и друштва правде.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара