Stejt department poziva Prištinu da preispita odluku o ukidanju dinara

Portparol Stejt departmenta kritikovao je odluku kosovske centralne banke da ukine dinar i istakao pravo Beograda da pruži finansijsku pomoć pripadnicima srpske zajednice na KiM.

U odgovoru na upit portala Pavlović tudej u vezi sa odlukom kosovske centralne banke da suspenduje srpski dinar od 1. februara, portparol Stejt departmenta upozorio je premijera u Prištini Aljbina Kurtija na posledice takve odluke.

Portparol Stejt Departmenta u izjavi za Pavlović tudej pozvao je Prištinu da preispita odluku i konsultuje se sa pogođenim zajednicama kao i da "odgovori na zabrinutost" međunarodne zajednice.

Dodao je da je Vašington poručio Prištini da treba da obezbedi dovoljno vremena za sprovođenje svojih odluka kako bi se ublažio uticaj koji će te odluke imati na građane.

Istakao je da su SAD zabrinute kako će ta odluka uticati na srpsku zajednicu na KiM.

Stejt department podsetio je Kurtija na pravno obavezujuće sporazume koje je prihvatila Priština kao što je uspostavljanje ZSO.

"Zbog toga nastavljamo da podstičemo Kosovo da ispuni svoju obavezu da uspostavi Zajednicu srpskih opština (ZSO)“, rekao je portparol.

Dodao je da je ZSO je primarni mehanizam preko kojeg bi Beograd može transparentno da pruži finansijsku podršku institucijama i pojedincima u okviru prištinskog pravnog okvira.

Stejt department naglašava da je pojedincima na KiM koji "legitimno primaju finansijsku pomoć od Beograda potreban pristup funkcionalnom, legalnom mehanizmu preko kojeg mogu da dobiju tu podršku“.

Portparol je zaključio da institucije koje pružaju vitalne usluge, poput obrazovanja i zdravstva, "moraju biti u mogućnosti da nastave sa radom“.

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil ocenio je odluku kosovske centralne banke o ukidanju dinara iz platnog prometa kao nepotrebno iznenađenje i da SAD i Evropska unija pomno prate i analiziraju razvoj situacije.

Centralna banka u Prištini saopštila je da će evro biti jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih platnih transakcija u gotovinskom i u platnom sistemu, i da ta mera stupa na snagu 1. februara ove godine.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je za RTS da je pokušaj ukidanja platnog prometa jedan od najtežih jednostranih Kurtijevih poteza čiji je cilj egzodus srpskog naroda.

четвртак, 16. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара