U Leposaviću i Severnoj Mitrovici predati potpisi za smenu gradonačelnikâ

Predstavnici inicijativnih grupa za smenu gradonačelnika u opštini Severna Mitrovica, kao i gradonačelnika Leposavića predali su danas peticije sa prikupljenim potpisima predsedavajućim Skupštinama opština Severna Mitrovica i Leposavić.

Inicijatori za smenu gradonačelnika opštine Leposavić danas su predali peticiju za smenu albanskog gradonačelnika Ljujzima Hatemija.

Po rečima predstavnika grupe građana iz Leposavića koji su učestvovali u prikupljanju potpisa, sakupljeno je više od 2.689 potrebnih glasova. Peticija je predata predsedniku Skupštine opštine Leposavić.

Nešto ranije u zgradu Opštine Leposavić ušli si i albanski gradonačelnici opština Severna Kosovska Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok, a povod sastanka koji je u toku nije poznat.

Očekuje se predaja peticije sa potpisima građana severnog dela Mitrovice, Zvečana i Zubinog Potoka.

Prema podacima koje je CIK dostavio inicijatorima peticije, u birački spisak opštine Leposavić upisan je 13.441 birač, a da bi se peticija pokrenula, neophodno je da je potpiše 20 odsto, odnosno 2.689 birača.

Prethodno je završeno prikupljanje potpisa za smenu nelegitimno izabranog gradonačelnika Severne Mitrovice.

Završeno je prikupljanje potpisa i u Zvečanu i Zubinom Potoku i narednih dana peticije će biti predate skupštinama opština po proceduri.

Na lokalnim izborima održanim u aprilu prošle godine u te četiri opštine na severu KiM sa srpskom većinom za gradonačelnike su izabrani Albanci.

Izbore su bojkotovali Srbi zbog toga što Priština ne poštuje Briselske sporazume, zbog stalnih upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.

Na te izbore je izašlo samo oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih, odnosno glasačko pravo je iskoristilo 1.567 građana, od kojih 13 Srba.

Od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара