Takovska 10: Vojska i Kosovo, kome smeta redovno stanje

Ja sam kao načelnik Generalštaba 24. septembra dobio zadatak da u potpunosti stavimo pod kontrolu Kopnenu zonu bezbednosti i u punom kapacitetu obezbedimo administrativnu liniju preventivnim razmeštajem dela snaga Vojske Srbije, rekao je general Milan Mojsilović u Takovskoj 10, i naglasio da to nije bila puna borbena gotovost. Ministar odbrane Miloš Vučević kaže je Srbija izložena ozbiljnim pritiscima. Povodom hapšenja Milana Radoičića, kaže da je Srbija pravna država i da je teret dokazivanja na nadležnom tužilaštvu.

Prošlonedeljni incident koji se dogodio u selu Banjska na severu Kosova i Metohije dodatno je zakomplikovao ionako složenu bezbednosnu situaciju i odnose Beograda i Prištine, a SAD su izrazile zabrinutost zbog, po njima, pojačane aktivnosti Vojske Srbije u kopnenoj zoni bezbednosti.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je u emisiji Takovska 10, povodom povodom privođenja i saslušanja Milana Radoičića, da je Srbija pravna država.

"Državni organi pokrenuli su proceduru u skladu sa zakonom, kao i u slučaju svakog drugog građanina koji bi se našao u sličnoj situaciji, ono što smo najavili da ćemo raditi kao država, kao Srbija, da ćemo utvrditi sve činjenice koje su nama dostupne", istakao je Vučević.

Teret dokazivanja je, dodaje, na nadležnom tužilaštvu.

"Videćemo šta će predistražni, eventualno istražne radnje utvrditi", kaže Vučević.

Smatra da Aljbinu Kurtiju sada nije meta Milan Radoičić.

"Njima je Radojičić bio meta u smislu fizičke likvidacije kao i svi oni Srbi koji su se našli u okolini manastira Banjska 24. septembra, a krajnji politički cilj jeste državno rukovodstvo Srbije i predsednik Republike", smatra ministar.

"Izloženi smo ozbiljnim političkim pritiscima"

Prema njegovim rečima, ne treba se baviti time kakav utisak Srbija ostavlja na Zapad ili Istok, već se treba baviti utvrđivanjem činjenica.

"Izloženi smo ozbiljnim političkim pritiscima, da ne kažem ucenama, da ne kažem drugim vidovima konvencionalnog i nekonvencionalnog opštenja prema našoj državi, ali ponavljam, jedna suverena i nezavisna država donosi odluke u skladu sa svojim ustavom i zakonima, a ne da bi se nekom dopala", poručuje Vučević.

"Vojska Srbije nema nikakvog ograničenja u Kopnenoj zoni bezbednosti"

General Mojsilović je ukazao da javnost često nema dovoljno informacija o Kopnenog i Vazdušnoj zoni bezbednosti, koje su uspostavljene kao tampon zona Vojno-tehničkim sporazumom 1999. godine, od kada se, međutim, desilo više relaksacija.

Objašnjava da Vojska Srbije, kada se radi o kopnu, nema nikakvog ograničenja vezano za snage, broj ljudi i sve ostalo, kao i u bilo kom drugom delu Srbije.

Što se tiče vazdušnog prostora, Mojsilović kaže da zarad dobrih odnosa na terenu pravovremeno upućuje informaciju komandantu Kfora da će pripadnici Vojske Srbije leteti u tom prostoru, iako to od 2015. godine nije obaveza Beograda.

Ograničenje postoji, međutim, kako je dodao ministar Vučević, za kosovsku policiju, koja ne može da priđe više od kilometar od administrativne linije, ali je tu bilo kršenja.

"Trenutno stanje vojnički stabilno, ali nepredvidljivo"

Što se tiče trenutnog stanja, Mojsilović kaže da je ono u vojničkom smislu stabilno, ali je kao takvo nepredvidljivo i opterećeno bezbednosnom krizom na teritoriji Kosova i Metohije, koje lako može da se prelije na deo teritorije centralnog dela Srbije, odnosno na Kopnenu zonu bezbednosti.

Vučević je dodao da od 1999. godine do danas nije bilo nikakvog kršenja niti sa strane Kfora, niti sa strane Vojske Srbije, i da se komunikacija odvija od najvišeg nivoa do jedinica koje se sreću sa svojim kolegama misije NATO-a.

"Da Vojska Srbije, Ministarstvo odbrane dobije naredbu od vrhovnog komandanta da se vratimo na Kosovo i Metohiju kao deo teritorije Republike Srbije u skladu sa našim ustavom i međunarodnim javnim pravom, mi bi taj zadatak izvršili, ali i tada bi se javili Kforu da kreću takve aktivnosti Vojske Srbije. Do danas nismo Bogu hvala morali da donosimo takve odluke i Srbija čini sve da do te odluka ne dođe ni u budućnosti, već da se traži političko rešenje", poručio je ministar. 

Koje naređenje je dobila Vojska 24. septembra

Mojsilović je, upitan šta se dešavalo tokom sukoba u Banjskoj, rekao da nisu postojali indikatori koji ukazuju da će se nešto krupno i tako komplikovano desiti, i da je stanje bilo redovno.

Međutim, dodao je Mojsilović, tokom jutra 24. septembra počele su da stižu informacije o dešavanjima, povređenima, uspostavljen je kontakt za komandatnom Kfora, sazvan je sastanak na kojem su prisustvovali i ministar odbrane i direktori agencija.

"Stupili smo u kontakt sa vrhovnim komandantom. On je na osnovu predloga za upotrebu i angažovanje dela Vojske Srbije prihvatio i doneo odluku. Ja sam kao načelnik Generalštaba dobio zadatak – u potpunosti staviti pod kontrolu Kopnenu zonu bezbednosti i u punom kapacitetu obezbediti administrativnu liniju preventivnim razmeštajem dela snaga Vojske Srbije. To je naređenje koje je dobila Vojska Srbije 24. septembra", naveo je Mojsilović.

Napominje da to naređenje nije neobično i u skladu je sa dešavanjima na terenu, sa onim šta smo mi predviđali, da kriza može da se prelije i eskalira, jer je došlo do upotrebe vatrenog oružja na delu teritorije Kosova i Metohije.

"To nije bila puna borbena gotovost Vojske Srbije", naglasio je Mojsilović.

"Oružje prikazano na snimcima imaju svi u regionu"

Kada je reč o prikazanim snimcima i naoružanju u Banjskoj, Mojsilović je rekao da oružje nije došlo iz Vojske Srbije, i da se na snimcima vidi naoružanje i oprema kojim raspolažu svi u regionu.

"Trebalo bi mnogo više elemenata da bi neko doveo u vezu Vojsku Srbije", rekao je Mojsilović.

I Vučević je ukazao da prikazani snimci ne dokazuju baš ništa, pošto se takvo naoružanje može primetiti kod gotovo svih vojski i policija u na prostoru bivše Jugoslavije.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво