Читај ми!

Vučić sa Džengom i Lajčakom u Njujorku: Duboko sam zabrinut za bezbednost Srba na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa potpredsednikom Kine Han Džengom, a potom i sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Vučić je od Dženga zatražio podršku Kine u borbi za istinu i poštovanje međunarodnog prava kada je reč o Kosovu i Metohiji, dok je Lajčaku rekao da će Srbija učiniti svaki diplomatski i politički napor da zaštiti svoj narod i svoju zemlju.

Aleksandar Vučić je na Instagramu napisao da je potpredsednika Kine Hana Dženga upoznao sa sve težom situacijom za srpski narod na Kosovu i Metohiji i zatražio kinesku podršku u borbi za istinu i poštovanje međunarodnog prava.

Vučić je u razgovoru sa kineskim zvaničnikom na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija razmotrio niz pitanja, od trenutne geopolitičke situacije, zajedničkih napora na očuvanju mira, do nastavka jačanja prijateljskih i partnerskih odnosa dveju zemalja i dva naroda.

Predsednik Srbije je naveo da je bilo reči o predstojećoj poseti Kini, sredinom oktobra, kada se očekuje potpisivanje Ugovora o slobodnoj trgovini, što će, kako je istakao, drastično promeniti i podići ukupne bilateralne odnose.

"Zamolio sam potpredsednika Dženga da prenese predsedniku Siju i Kini zahvalnost Srbije na postojanoj podršci i iskrenom prijateljstvu", istakao je Vučić.

Vučić od Lajčaka zatražio veće angažovanje EU

Nakon razgovora sa Džengom, Vučić se u Njujorku sastao i sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, kojeg je obavestio o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srbije je izrazio duboku zabrinutost zbog bezbednosnih rizika sa kojima se svakodnevno suočava srpsko stanovništvo.

"Zatražio sam veće angažovanje EU kako bi se sačuvao mir, a naš narod ostao na svojim vekovnim ognjištima", naveo je Vučić u objavi na Instagramu.

Naveo je i da je na sastanku sa Lajčakom naglasio da će Srbija učiniti svaki diplomatski i politički napor da zaštiti svoj narod i svoju zemlju.

Predsednik Srbije se prethodno u Njujorku sastao i sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guteresom. Kako je rekao novinarima, imao je i nezvanične susrete i sa predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара