Читај ми!

Vučić u Briselu: Razgovori neuspešno završeni, Priština nije prihvatila kompromisni predlog EU

Predsednik Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastali se u Briselu u okviru nove runde dijaloga sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom. Posle skoro pet sati odvojenih i trilateralnog sastanka, razgovori neuspešno završeni, rekao Vučić. Kako je naveo, kompromis je podrazumevao da se prvo govori o ZSO.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine počela je oko devet časova odvojenim sastancima Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka sa dvojicom lidera, nakon čega je usledio zajednički, trilateralni razgovor.

Na sastanku je bilo reči o primeni Sporazuma na putu normalizacije, a naročito o Zajednici srpskih opština.

Na poslednjem sastanku u Briselu, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti nisu seli za isti sto. Predsednik Srbije rekao je da je predstavio izveštaj o povredama uhapšenih Srba koji ni za šta nisu krivi.

Ključna tema razgovora za Beograd i sada će biti osiguravanje mira za Srbe na Kosmetu.

Uoči nastavka dijaloga, Vučić je rekao da je o novim napadima na Srbe na KiM već razgovarao sa Lajčakom. "Sve što mogu da kažem je da sam već razgovarao sa Miroslavom Lajčakom i ukazao na taj problem. Nastaviću to da radim", poručio je Vučić.

S druge strane, Kurti kaže da je telefonom razgovarao sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom o, kako je naveo, potrebi da se osigura nesmetana i brza implementacija Osnovnog sporazuma i njegovog aneksa.

Eskobar je istakao da ga Kurti nije uverio da je posvećen normalizaciji, ocenivši da bi ostavke albanskih gradonačelnika na severu bile brži put do izbora.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара