Читај ми!

Ескобар: Курти ме није уверио да је посвећен нормализацији, оставке градоначелника су бржи пут до избора

Заменик помоћника америчког државног секретара Габријел Ескобар рекао је да, уочи нове рунде дијалога Београда и Приштине, од Аљбина Куртија није добио уверавања да је посвећен примени споразума о нормализацији односа и његовог анекса.

Габријел Ескобар је рекао да су САД, уочи наредне рунде дијалога у Бриселу, од Београда и Приштине затражиле посвећеност конкретним обавезама у вези са споразумом о нормализацији односа и анексом о његовој примени.

Ескобар је у интервјуу за Глас Америке навео да од Аљбина Куртија није добио уверавања да је посвећен примени споразума, што је Курти у понедељак објавио на Твитеру.

"А то, када је реч о косовској страни, значи представљање нацрта Статута Заједнице општина са српском већином. Kурти се није обавезао да ће то учинити. У суштини онога на шта се обавезао је да ће присуствовати састанцима у Бриселу и ништа више од тога", рекао је Ескобар.

Ескобар је подсетио да су већ видљиве последице које би могле наступити – уколико Београд и Приштина пропусте прилику за нормализацију односа.

"Реч је о мерама које је увела Европска унија које се огледају у немогућности напретка у неким од механизама приступног процеса – које су прилично озбиљне. Иако их Kосово означава као санкције, ту није реч о правим казненим мерама. За Србију би то такође било веома слично. У вези са Kосовом, ради се и о могућностима за нова признања, донаторске конференције, стратешки билатерални дијалог са Сједињеним Државама и блиски однос са НАТО-ом. Нажалост, уколико не буде напретка, све то ће бити пропуштено ове године. И за Србију ће бити врло слично. Мислим да ће Европска унија желети да види јасне сигнале о заинтересованости за примену споразума о нормализацији док буду разматрали у коликој мери је Србија напредовала у приступном процесу", истакао је Ескобар.

"САД настављају да дају снажну подршку дијалогу"

Према његовим речима, Сједињене Државе настављају да дају снажну подршку дијалогу, који предводи Европска унија.

"Видимо га као начин за остваривање мирних и продуктивних односа између Kосова и Србије. Имајући у виду чињеницу да је у фебруару и марту постигнут важан договор о нормализацији, стране у процесу желимо да замолимо да озбиљно схвате обавезе из тог споразума како би напредовале у испуњавању постојећих и ранијих обавеза. Желимо да се напредак у оквиру дијалога и Охридског споразума оствари током ове године", указао је Ескобар додавши да се у четвртак очекује неки вид напретка.

Говорећи о Охридском споразуму, Ескобар је навео да је тај споразум историјски и веома широког обима.

"Реч је о истинском споразуму о нормализацији по европским мерилима, али и прилика за напредак јер две земље процес интеграција могу да ускладе са европским структурама. Дакле, обема земљама пружа могућност да напредују у остварењу стратешких циљева – европских интеграција. Међутим, од његовог постизања, били смо сведоци низа ескалација и бескорисних активности које су стопирале напредак. Потребно је превазићи све изазове актуелне од марта и верујем да је то могуће. Надамо се да ће испуњавањем одредби и решавањем отворених питања бити могуће закључити све изазове у које спадају избори, регистарске таблице, личне карте и друге теме које би могле бити извор ескалације. То је заиста важно због решавања читавог спектра питања", истакао је Габријел Ескобар.

Говорећи о ситуацији на северу Косова и Метохије, Ескобар је оценио да би оставке градоначелника биле бржи и бољи начин за одржавање нових избора на којима би учествовали Срби.

"Решење које обухвата петицију никада до сада није било примењено. Бројни прописи и закони који би се односили на то нису на снази. Ипак, ми подржавамо било какав начин, усклађен са Уставом, како би се одржали избори. Тражимо од српске заједнице да учествује у гласању, када избори буду расписани", навео је Ескобар и додао да прате ситуацију.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара