Читај ми!

Eskobar očekuje od Prištine konkretan predlog za ZSO do 2. maja

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da očekuje da će imati predlog vlade u Prištini za Zajednicu opština sa srpskom većinom do 2. maja, za kada je najavljen susret Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija.

Eskobar je u intervjuu za albanski servis Glasa Amerike rekao da se nada "da će do 2. maja biti konkretnog predloga", dodajući da je došlo do napretka po ovom pitanju i izuzetne evolucije u stavu kosovske vlade, a posebno premijera, da prihvati ovu zakonsku obavezu.

"To je postojeća obaveza po Briselskom sporazumu, i ovoj vladi i stranci je bilo veoma teško da je prihvate kao obavezu. Ali sada to doživljavaju kao obavezu, složili su se s tim i javno rekli kakvi treba da budu okviri i parametri Zajednice. I mi se slažemo sa ovim parametrima", rekao je Eskobar.

Naveo je da će Sjedinjene Države priznati nedeljne vanredne izbore u četiri opštine na severu Kosova, čak i ako ih Srpska lista bojkotuje, rekavši da bojkot ne definiše izbore.

"Pozvali smo i lično sam zamolio Srbe, Srpsku listu, da učestvuju i ne odustaju od svoje uloge. To što ne učestvuju je njihova odluka. Ali to je predviđeno Ustavom, ima nepopunjenih mesta. Ima ljudi koji ne dobijaju usluge od lokalne samouprave jer nema učešća. Dakle, ako ovi izbori budu slobodni i pošteni, a ja predviđam da će biti, rezultat će biti legitiman s naše tačke gledišta", rekao je Eskobar.

Reagujući na izjavu Gabrijela Eskobara predsednik Skupštine u Prištini Glauk Konjufca izjavio je da oni nemaju obavezu da formiraju Zajednicu srpskih opština bez priznanja Beograda, tvrdeći da su dogovorena dva koloseka.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво