Podneto više od hiljadu amandmana na set pravosudnih zakona

Poslanici Skupštini Srbije nastavili su raspravu o više od 1.000 amandmana na set pravosudnih zakona. Reč je o predlozima zakona sudijama, uređenju sudova, Visokom savetu sudstva, Viskom savetu tužilaštva i javnom tužilaštvu.

Полемика посланика о односу између СНС-а и СПС-а

Током расправе у Скупштини о амандманима на сет правосудних закона, посланици су полемисали и о односу између Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије.

"Господо из СНС у овом тешком судбоносном тренутку, кад са вама и са нама нису чланови СПС, желим да вам дам пуну подршку и вашем председнику да се мало опорави од синоћ", обратио се посланицима СНС-а заменик шефа посланичке групе "Морамо-Заједно" Александар Јовановић.

Марина Рагуш заменица шефа посланичке групе СНС поручила му је да не брине за судбину Александра Вучића и Српске напредне странке.

"Кад је реч о СНС и Александру Вучићу, он нам је опоравио Србију, фискално консолидовао, премрежио путевима, урадио нове клиничке центре, опоравио многе фондове, данас се пензије исплаћују из реалних извора, редовна повећања стижу. Као што видите, не осећате зиму, довољно има свох ресурса и ви не брините о томе", рекла је Рагуш.

На сличан начин обратила се и шефица посланичке групе СНС Снежана Пауновић, за коју су медији пренели да је смењена са места потпредседнице Народне скупштине, што је она у свом обраћању демантовала.

"Почећу потпуно идентично као и колегиница Марина - не брините за СПС, поштоване колеге, још мање нас браните, јер знам да је то сад врло симпатично. Ја знам да покушавате да наметнете атмосферу у којој смо ми сад тачно ту негде на клацкалици, па смо спремни да сарађујемо са свима вама у неком покушају ил непокушају врло прецизно и заиста више нећу реаговати на ове глупости у којима све звучи као да нас неко брани", одговорила је Пауновић.

Истакла је да протеклих 11 година све што је урадила СПС била, како каже, државотворна политика председника Ивице Дачића заједно са председником Александром Вучићем.

У расправу се укључио посланик Странке слободе и правде Борко Стефановић.

"И онда шта каже српска опозиција? Па, српска опозиција каже - немојте вашу правоверност доказивати на нама, обратите се њима са којима имате проблем и чувајте телефоне, браћо социјалисти. Чувајте се", рекао је Стефановић.

Пауновић је одогворила да јој је реплика била симпатична, али и додала да не би тумачила да ли је била реплика или препорука неком другом.

Опширније Краће

Ključna izmena pravosudnih zakona je da se izbori sudija i tužilaca izmeste iz parlamenta, čime se vrši depolitizacija pravosuđa.

Zakoni se donose i kako bi se uskladili sa izmenjenim Ustavom u oblasti pravosuđa, što su građani potvrdili na referendumu prošle godine.

Opozicija smatra da će se politizacija pravosuđa, kako tvrde, nastaviti kroz izbor istaknutih pravnika koji se biraju u parlamentu

петак, 31. март 2023.
13° C

Коментари

Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно
PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета