Читај ми!

Vučić za RTS: Najteži dan od kada sam predsednik, pozivam Srbe da ne nasedaju na provokacije

Predsednik Aleksandar Vučić, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, pozvao je Srbe na severu Kosova i Metohije da budu staloženi i mirni i da ne nasedaju na provokacije, kao i da poštuju Kfor i Euleks. Danas ja za mene svakako najteži dan od kada sam predsednik, poručio je Vučić.

Разговор Драгане Биберовић са Александром Вучићем

"Ма како било тешко - нема предаје"

Председник Вучић је поручио да није сигуран да је Запад срећан због понашања Аљбина Куртија, али да би био, како је рекао, сувише наиван и веома глуп, када би помислио да немају начин да га натерају да се понаша пристојно у складу са нормама међународног јавног права.

"Позивам људе да верују руководству, да бирнемо о целој Србији, о сваком детету, о сваком пензионеру и о сваком грађанину. За наш народ на КиМ порука је да ма колико било тешко свим људима, нема предаје - ми смо уз вас", закључио је Вучић.  

"Драматични дани за нас - морамо да верујемо Кфору док се не докаже другачије"

Коментаришући изјаву Аљбина Куртија да су сви потези Приштине у консултацијама са Еулексом и Кфором, Вучић је рекао да је добро да је Курти указао на то да, како каже, није сам у жељи да Срби буду протерани са севера КиМ.

На питање да ли због тога Србе на КиМ треба да брине када виде Кфор или треба да се осећају безбедније, председник је поручио да Срби на КиМ, док се то не докаже другачије на терену, морају да верују Кфору.

"Јер је Кфор одлуком УН та безбедносна снага која мора да гарантује сигурност Србима. Да ли ће то тако бити, ми се надамо да хоће. Уколико не буде, одмах ће нам бити све јасно", рекао је Вучић.

Истиче да је целог дана био у контакту са представницима и ЕУ, и Брисела, и преговарачима...

"Наш посао је да покушамо да сачувамо мир и урадићемо све да сачувамо мир. А генерал Мојсиловић је разговарао и са командантом Кфора, и он је добио уверавања да Кфор неће дозволити противправни упад косовске полиције на север покрајине", рекао је Вучић.

Међутим, наводи да не може нико да каже да ли ће се то десити или не.

"Они су рекли да пре неко вече они нису имали чак ни кратке цеви, чак ни пиштоље. Онда смо ми показали фотографије, са готово свих места - и Сочанице, и Рудара, и Звечана, и Косовске Митровице, и недалеко од Зупча код Зубиног Потока, свуда људе са дугим цевима. То су наравно неистине, и они знају да су неистине", рекао је Вучић.

Указао је на то да на КиМ постоје и припадници тзв. косовских снага безбедности преобучени у полицијске униформе, који извиђају терен. За то им је, каже председник, чак и Кфор изнео примедбе.

"Видели сте данас да цео дан прете Олујама српском народу на КиМ. За нас су ово драматични дани у којима немамо никакву кривицу, али апсолутно никакву кривицу. И ако због нечега можемо да будемо мирни то је да нам је савест чиста, а опет не можете да будете мирни јер морате да бринете о сигурности и безбедности народа и свему другом. А везане су вам руке, и када сте тако дотерани у ћошак, нема шта - морате да се борите", рекао је Вучић.

Поручио је народу да поштује Еулекс и Кфор.

"Моја порука је - поштујте Еулекс, Кфор, не дозволите да нас испровоцирају, и укажите на то ако видите да постоји могућност да друга страна убаци специјалне јединице са маскама на лицу па да изведу напад на Еулекс и Кфор, па да то покушају да припишу Србима", рекао је Вучић.

На ту могућност су, додаје, указали из обавештајне агенције на седници Савета за националну безбедност.

"Не идемо ни против Кфора, ни против Еулекса, ни против кога. Само желимо да сачувамо наш народ да остане на својим огњиштима", рекао је Вучић.

Позвао је на поштовање Бриселског споразума и формирање ЗСО.

"Оно мало што тражимо - дајте мало правде Србима, поштујте тај Бриселски споразум, лакше је формирати ЗСО, тада се Срби враћају у институције, тада нема ових проблема, али плашим се да мало ко то жели", каже Вучић.

Председник  је навео и да 17. децембра у Београд долазе Плетнер Бон, Мирослав Лајчак и Габријел Ескобар.

"Биће четири, пет сати важних разговора, а до тада да покушамо да сачувамо на сваки начин мир и ми ћемо заиста дати све од себе", рекао је Вучић.

"Предузели смо мере на заштити наше отаџбине"

Вучић је рекао да су предузете одговарајуће мере на заштити наше отаџбине.

"У складу са тим, издао сам најважнихја наређења. Савет за националну безбедност их је прихавио", рекао је Вучић.

Истиче да је поносан на војнике и полицајце.

"Увек када дође нека кризна ситуација, имали смо три до четири посто оних који се скину, који се уплаше па пронађу безброј разлога па се склоне... Никад у последњих 10 година, што ће рећи сасвим сигурно у последњих 40 година, или 30 и нешто година, од када не постоји ЈНА - нисмо имали овакву попуну и овакав одзив, расположење људи да се ставе на располагање својој отаџбини. Хоћу свим војницима, да кажем да сам поносан на њих, свим полицајцима... А пре него што било какво нарређење добију, осим узбуне и подизања борбене готовости, за употребу било чега милион пута ћемо пре тога покушати да сачувамо мир и сигурност за све наше грађане, рекао је Вучић.

"Тешка ноћ пред нама, имамо уверавања из Кфора да неће бити насилних акција"

Вучић је рекао да тешка ноћ чека Србе на КиМ.

"Надам се да имамо уверавања из Кфора, из Европе, да они неће предузимати насилне акције против демонстраната. Надамо се да ће то тако проћи. Настављамо да разговарамо са њима, то је наш посао", рекао је Вучић.

Учинићемо све да се сачувају мир и стабилност, додао је председник.

"Тражимо да случајно неко не дира припаднике Кфора и Еулекса"

Што се тиче навода о нападу на Еулекс, Вучић је истакао да ми немамо ниједан показатељ да се напад догодио.

"Напади на Кфор и Еулекс не смеју да се догађају и то је оно на чему ће Албанци да инсистирају и да праве целу причу, јер немају шта друго да покажу свету", каже председник.

Према његовим речима, наше је да позивамо на мир и да тражимо да случајно неко не дира припаднике Кфора и Еулекса.

"Позивамо на мирне разговоре, да пусте на слободу невиног човека, ког су невиног ухапсили", поручио је Вучић.

"Барикаде нису хир, него израз протеста због хапшења људи"

Вучић је истакао да барикаде није направио неко зато што му је то хир и воли да се смрзава.

"Они не ограничавају кретање ниједном Албанцу, нико се од Албанаца тим путем не креће. То је њихов израз протеста због хапшења људи, због пребијања људи, због малтретирања људи и због неиспуњавања Бриселсог споразума", указао је председник.

Има, каже, једно питање за наше америчке партнере.

"Који споразум поштује Приштина, који споразум поштујете, је ли то повеља Уједињених нација, је ли то Завршни акт, Резолуција 1244, је ли то Вашингтонски споразум, кажите један од ових аката који Приштина поштује, један кажите који ви Американци поштујете", истакао је председник.

"Притерани смо уза зид"

Што се тиче седнице Савета за националну безбедност, истиче да смо "притерани уза зид".

"Данас ја за мене свакако најтежи дан од када сам председник Републике или председник Владе Србије, вероватно и најтеже ноћ је преда мном", рекао је Вучић.

"Позивам Србе на северу КиМ да буду сталожени и не наседају на провокације"

Указао је да је најбољи пример тога како се међународна заједница прави да не види шта се дешава то како је јуче ухапшен Дејан Пантић.

"Први дан су га оптужили да је био у оквиру три солитера у Митровици, а он човек ту живи. Онда су рекли он је био у Лепосавићу, али он није био у Лепосавићу. Онда су рекли он је починио нешто пре годину и нешто дана, а сад вас питам како је то тада могао да почини ако је годину дана након тога био припадник косовске полиције, а да против њега Приштина није поднела ниједну дисциплинску пријаву", наводи Вучић.

Додао је да је реч о човеку који је недавно имао операцију, који је срчани болесник и који сада не прима терапију, као и да му породицу још нису обавестили ни где се налази.

"Толико о правима људи и правном систему", нагласио је Вучић.

"Данас сам био шокиран изјавама појединих званичника како су барикаде ужасне. Прво барикаде нико из Београда није наредио, немојте да нападате Србију", поручује Вучић.

"Ми смо данас на седници разматрали шта је то што ми морамо да чинимо. Оно што је за нас важно то је да позовемо и Албанце и Србе на очување мира и на смиривање ситуације. Позивам Србе на северу КиМ да буду сталожени, мирни и да не наседају на провокације", поручио је Вучић.

"Добар део међународне заједнице се прави да не види шта се дешава"

Председник Вучић навео је да су на седници Савета за националну безбедност анализирали шта се све дешава на КиМ, такозвани међународни аспект, као и ситуацију на терену и перспективе.

"Догађа се оно што смо најавили и јуче и претходних дана и недеља најпре из тог међународног аспекта у којем имате безброј истина, директних фалсификата, рекао бих чак огољених лажи о ономе што се збива на терену", наводи Вучић.

"На самом терену тешку борбу за опстанак једног народа на својим огњиштима где такозвана косовска полиција која нема никаво право да буде на северу, не причам о специјалним јединицама већ о косовској полицији, никакво право осим да то буде у складу са Бриселским споразумом директорат Север, који мора 96 одсто да буде састављен од Срба", додао је Вучић.

Подсетио је да су и данас, као и јуче и прекјуче, упадали са специјалним јединицама, за које се многи у међународној заједници, како каже, праве да их не виде.

Као пример навео је данашњу ситуацију на Газиводама. "Господин Костић је сигурно измислио да су га малтретирали и гурали и питали да ли је ово Косово или Србија, цепали српске заставе", додаје.

"Реч је о једном покушају завршавања са српским проблемом на Косову и Метохији у којем учествује Аљбин Курти и приштинске власти и добар део међународне заједнице који се прави да не види шта се дешава", наглашава Вучић.

Zbog najnovijih odluka Prištine, održana je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom je predsedavao predsednik Aleksandar Vučić.

Pripadnici ROSU ušli su pod punim naoružanjem i blindiranim vozilima u objekat velike brane na jezeru Gazivode, isterali čuvara i poskidali srpske zastave koje se tamo nalaze.

V. K., radnik na brani Gazivode, rekao je da su uperili puške u njega, ispitivali ga, iscepali zastavu, a onda ga oterali.

Kako kaže, na Gazivode je otišao da izmeri nivo vode nakon obilnih kiša, što mu spada u opis posla, kada je prema njegovim rečima video petoricu pripadnika ROSU kako obijaju kućicu i lome kapiju na velikoj brani.

Sever Kosova i Metohije i dalje je blokiran što od strane građana, što od strane policije. Ne može se ni peške ni automobilom preko prelaza Jarinje i Brnjak.  

субота, 02. март 2024.
9° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво