Читај ми!

Vučić u Briselu: Nismo postigli apsolutno nikakav dogovor

U Briselu je održan sastanak delegacija Beograda i Prištine sa predstavnicima EU. Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da iz njemu nejasnih razloga nisu uspeli da postignu apsolutno nikakav dogovor. Naveo je da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj tražio da prištinska strana ne primenjuje kazne, a da mi ne izdajemo nove tablice KM. Predsednik Vučić obratiće se građanima večeras u 19 časova, a direktan prenos biće na Prvom programu RTS-a.

Курти: Борељов предлог за регистарске таблице неприхватљив

Предлог шефа дипломатије ЕУ Жозепа Бореља за регистарске таблице је неприхватљив без посвећености коначном споразуму, изјавио је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

"Предлог је био да суспендујемо одлуку о новчаним казнама и наставимо само са опоменама, а да Србија престане да издаје нелегалне таблице. Али за нас је, наравно, неприхватљиво ако то не прати оно на шта смо позвани, односно договор да се хитно обавежемо на коначни договор за пуну нормализацију односа", рекао је Курти.

Поручио је да је Борељ одустао од рока до марта 2023. године као коначног датума за нормализацију односа Београда и Приштине.

"Са жаљењем морам да кажем да су посредници, у овом случају Борељ, одустали од овог рока март 2023. и предлога ЕУ за нормализацију односа. Ово са жаљењем говорим, јер су они сами предложили март 2023. године, а са друге стране предлог је из Европске уније. Када смо се састали у Паризу на Мировном форуму, Борељ је рекао да предлог није француско-немачки, већ ЕУ и да га подржавају Француска и Немачка. Он је данас одустао од предлога ЕУ за нормализацију односа Косова и Србије. Спреман сам да долазим овде да одржавам састанке увек са истом структуром и редоследом. Надам се да ЕУ стоји иза свог предлога за нормализацију односа између Косова и Србије", рекао је Курти.

Британски амбасадор у Приштини разочаран исходом дијалога у Бриселу

Амбасадор Велике Британије у Приштини Николас Абот изразио је разочарање што није било договора на данашњем састанку у Бриселу, истаквши да да тренутна ситуација представља опасност по безбедност на КиМ.

"Разочаравајуће је што данас није постигнут договор. Тренутна ситуација представља ризик за безбедност и живот обичних људи на Косову и одвлачи пажњу од мисије владе да побољша њихове животе. Све стране треба да избегавају радње које би могле да доведу до ескалације тензија или да изазову претње по безбедност", навео је Абот.

Истакао је хитну потребу да се постигне напредак у споразуму о нормализацији који би спорове око питања као што су регистарске таблице учинио непотребним.

Високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ изјавио је у Бриселу да после много сати разговора Београд и Приштина данас нису дошли до договора.

Указао је да је председник Вучић прихватио предлоге, док премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти није.

Истакао је да очекује да Приштина одмах суспендује наредне фазе замене регистарских таблица, а да Београд не издаје нове.

Председник Вучић се обраћа у 19 часова

Председник Србије Александар Вучић обратиће се грађанима вечерас у 19 часова, сазнаје РТС.

Обраћање ћемо директно преносити на Првом програму Радио-телевизије Србије

Вучић: Нисмо постигли никакав договор

Председник Александар Вучић изјавио је да се очекује још изјава шефа европске дипломатије Жозепа Бореља, али да из њему нејасних разлога нису успели да постигну апсолутно никакав договор.

"Српска страна је била потпуно конструктивна и десет пута мењане текстове смо прихватали, али албанска страна ниједног секунда није хтела да прихвати ништа. Увек би додавали нешто што је било јасно да није могуће", рекао је Вучић.

Поручио је да жели да све утиске сабере, као и да је сачувао све папире.

"Пред нама су бесане ноћи и свакако много тешких дана. Али ћемо ми послушати савете и захтеве Бореља – он је тражио да они не примењују казне, а да ми не издајемо нове таблице КМ што смо рекли да је све у реду, тако да ћемо ми то поштовати и понашати се у складу с тим", нагласио је Вучић.

Указао је да ћемо видети шта ће урадити друга страна, али да пред нама нису лаки дани.

"Мислим да је данас јасно свима у ЕУ и свету ко је био конструктиван и ко је желео договор, ко је желео очување мира и стабилности, а ко није", рекао је Вучић.

"Оно на чему смо ми једино инсистирали јесте да, када причате о нечему у будућности, морају да се поштују договори који су потписани и то је оно што је све време камен спотицања, јер неки не желе да се примењује оно што је потписано и договорено, већ би желели да се примењује нешто о чему није ни разговарано", нагласио је Вучић.

Највероватније ћу се вечерас или сутра током дана обратити грађанима Србије са свим закључцима, рекао је Вучић.

Поручио је народу на КиМ да ће њихова држава увек, без обзира на све, бити уз њих.

У току билатерални састанак званичника ЕУ са делегацијом Приштине

Након вишесатног заједничког састанка званичника ЕУ са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених пришитнских институција Аљбином Куртијем, у току је још један билатерални састанак представника ЕУ са приштинском делегацијом.

"Док чекамо завршетак билатерале између Приштине и Брисела...", написао је Вучић на Инстаграм профилу, уз фотографију на којој се види да игра шах, чекајући на исход покушаја Брисела да постигне договор са Куртијем.

Тројни састанак и даље траје

Како јавља дописник РТС-а из Брисела, тројни састанак делегација Београда и Приштине уз посредство европских званичника још је у току.

Новинарима у Бриселу речено је да би они ускоро могли да буду завршени. Не зна се да ли дужина састанка значи да се стране приближавају договору, или потпуно супротно, наводи наш дописник.

У току заједнички састанак званичника ЕУ, Вучића и Куртија

Након одвојених састанака, уследио је и заједнички састанак европских званичника Жозепа Бореља и Мирослава Лајчака са Александром Вучићем и Аљбином Куртијем.

Почео састанак Вучића са Борељом и Лајчаком

Састанак председника Вучића са високим представником за спољну политику Жозепом Борељом и са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком почео је у 9.00 у Бриселу.

Борељ завршио састанак са Куртијем, следи са Вучићем

Високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ завршио је око 8.40 одвојени састанак са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, речено је Танјугу у дипломатским изворима у Бриселу који прате разговоре.

Састанак председника Србије Александра Вучића са Борељом и са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком треба да почне у 9.00.

(Танјуг)

Вучић стигао у Брисел, са Борељом у 9.00

Председник Србије Александар Вучић стигао је рано јутрос у Брисел где ће се у 9.00 састати са високим представником са спољну политику Жозепом Борељом и са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком, речено је Танјугу у Мисији Србије при ЕУ.

(Танјуг)

Борељ и Лајчак састаће се најпре одвојено са делегацијама

Очекује се да у сваком моменту почну, како су званичници ЕУ описали, ванредни и хитни састанци Жозепа Бореља и Мирослава Лајчака са делегацијама из Беоргада и Приштине, јавља дописник РТС-а Душан Гајић. Најпре ће се одржати одвојени састанци, а предвиђен је и заједнички састанак.

Предвиђено је да се шеф европске дипломатије обрати новинарима на крају разговора, али није дат временски оквир за то, јер се не зна колико ће састанци трајати.

Према најавама, ово је састанак који би требало да реши актуелну кризу, спречи нове ескалације на терену и реши питање регистарских таблица и повртак Срба у институције.

У данима пред састанак најављивано је да је потребно да до разговора дође пре 21. 11. како се не би дошло на ивицу опасне ситуације.

Извештај Душана Гајића (8.00)

U Briselu se danas održava hitan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, koja je najavila da će kažnjavati vlasnike vozila srpskih registarskih oznaka od 22. novembra, umesto od danas, kako je prvobitno bilo najavljeno.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj će se od osam časova sastati, najpre odvojeno, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem. Potom će uslediti zajednički sastanak sa dvojicom lidera, saopštila je Služba za spoljne poslove EU.

U fokusu dijaloga, koji će se održati uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, prema najavi iz Brisela, biće izbegavanje dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na registarskim tablicama i povratku Srba u institucije.

Potrebno je prestati sa stalnim kriznim menadžmentom i napredovati ka normalizaciji odnosa, poručio je sinoć šef diplomatije EU.

Predsednik Vučić, međutim, nije optimista i ne misli da će doći do nekog dogovora u Briselu. Situaciju na Kosovu i Metohiji ocenio je kao najtežu u poslednjih 10 godina i napomenuo da problem nije samo u tablicama.

Ipak, ne želi nekome da omogući da kaže da Srbija nije htela da učestvuje u razgovorima. Nada se da neće doći do sukoba u južnoj pokrajini, ističući da mir zavisi jedino od međunarodne zajednice i od toga da li će izvršiti pritisak na Prištinu.

Na moguću eskalaciju upozorio je i Borelj, koji je poručio da rok koji je postavila Priština ne sme da se dočeka bez dogovora "ili ćemo biti na ivici veoma opasne situacije".

Tenzije na Kosovu i Metohiji pojačane su zbog najave Prištine da će sutra početi da novčano kažnjava vlasnike vozila sa srpskim registarskim oznakama, uprkos apelima iz Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, koje su Kurtiju uputile više poziva da odloži primenu odluke o tablicama, ali i da poštuje Briselski sporazum.

Srbi na severu ne žele da menjaju srpske tablice sa akronimima gradova na Kosovu i Metohiji, jer im je, kažu, to jedna od poslednjih veza sa centralnom Srbijom.

Zato su, ali i zbog odbijanja Prištine da sprovede Briselski sporazum i formira Zajednicu srpskih opština, pre dve nedelje napustili institucije u Prištini i na severu Kosova i Metohije, uključujući i više od 500 policajaca.

Patrole Euleksa su od tada na ulicama na severu, a prethodnih dana su pojačane.

понедељак, 04. март 2024.
17° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво