Читај ми!

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio Rezoluciju o ubistvu braće Bitići

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je Rezoluciju o slučaju ubistva svojih državljana braće Bitići 1999. godine u Srbiji. Taj slučaj kako se navodi u Rezoluciji "mora da ostane faktor daljeg razvoja odnosa između SAD i Srbije".

U Rezoluciji koja je Odboru za spoljne poslove predložena 29. jula prošle godine izražava se stav Kongresa da "pojedinci odgovorni za ubistva američkih državljana u Srbiji, Ila, Agrona i Mehmeta Bitićija u julu 1999. godine treba da budu izvedeni pred lice pravde" i da SAD treba da "posvete dovoljno resursa da u potpunosti pomognu i nadgledaju napore Srbije da istraži i krivično goni takve osobe".

U dokumentu koji je predložio republikanski kongresmen iz države Njujork Li Zeldin navodi se da taj slučaj "mora da ostane faktor daljeg razvoja odnosa između SAD i Srbije.

Od Vlada Srbije i nadležnih ministarstava i kancelarija, uključujući Tužilaštvo za ratne zločine očekuje se da "daju prioritet istrazi i krivičnom gonjenju sadašnjih ili bivših zvaničnika za koje se smatra da su direktno ili posredno odgovorni za smrt braće Bitići".

U Rezoluciji se osuđuje i "činjenica da niko nikada nije proglašen krivim za njihovo ubistvo, ili bilo koji drugi zločin u vezi sa njihovom smrću i da se niko ne suočava sa optužbama za tako gnusan zločin".

Za Rezoluciju su glasala 423 kongresmena, jedan je bio protiv, dok ih šest nije glasalo.

Braća Bitići su se u borila na strani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) tokom rata na KiM, a uhapšeni su po završetku NATO bombardovanja 1999. zbog pokušaja da ilegalno pređu u centralni deo Srbije.

Oni su proveli 15 dana u zatvoru u Prokuplju a onda ih je, nakon što su pušteni, jedinica za specijalne operacije MUP-a Srbije navodno odvela u objekat za obuku u Petrovo Selo, gde su, kako se smatra, ubijeni.

Njihova tela otkrivena su u julu 2001. u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, zajedno sa drugim telima kosovskih Albanaca.

Za njihovo ubistvo još nije niko optužen, a dvojica policajaca kojima se sudilo za njihovo protivpravno lišenje slobode pravosnažno su oslobođeni optužbi 2013. godine.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво