Читај ми!

Micotakis: Izgradnja LNG terminala u Grčkoj nova energetska kapija; Vučić: Ovo je važno za ceo Balkan

U grčkom gradu Aleksandropolisu održana je ceremonija obeležavanja početka radova na izgradnji terminala za tečni prirodni gas u prisustvu grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Vlade Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog i premijera Bugarske Kirila Petkova. Predsednik Vučić poručio je da izgradnja LNG terminala predstavlja važan događaj za ceo Balkan.

Grčki premijer je u obraćanju poručio da bi Balkansko poluostrvo moglo da ima svoje mesto u energetskoj tranziciji celog Epira, prenosi Katimerini.

"Projekat u Aleksandropolisu je nova energetska kapija i svetionik koji šalje dvostruki signal, njegovim završetkom uskoro ćemo moći da se oslobodimo gasa koji dolazi iz ruskih izvora i da naše zemlje igraju zajedničku ulogu na novoj energetskoj mapi", istakao je Micotakis.

Dodao je da su grčke LNG stanice u stanju da pokriju grčko tržište, ali i da zamene značajan deo ruskog gasa.

"Nedavna ucena Moskve gasom čini saradnju ne samo neophodnom već i hitnom", naglasio je Micotakis.

Predsednik Vučić je zahvalio grčkim domaćinima što su pozvali Srbiju.

"Ovo je važan događaj za ceo region, za ceo Balkan", naglasio je Vučić.

Dodao je da je on među malobrojnima koji je, kao i uvek, bio skeptičan u vezi s tim projektom, ali da je sada kada vidi da je sve spremno, veoma zadovoljan.

"Veoma smo zahvalni i spremni da preuzmemo velike količine gasa u budućnosti", rekao je Vučić.

Ukazao je da Srbija treba da gradi sisteme za povezivanje sa Bugarskom, jer će tako moći da prihvati i dobije velike količine gasa.

Vučić je kazao da će morati da se uradi nešto i na povezivanju Severne Makedonije, i da tamo mora mnogo stvari da se uradi.

Rekao je da je zahvalan EU jer je, kako je istakao, kada se govori o potrebama da se izgradi naš deo, najveći deo projekta finansirala Unija.

Tako će, dodaje, kao i projekat povezivanja sa Severnom Makedonijom finansirati EU.

"Moram da kažem da verujem da možemo zajedno da učinimo veliki broj stvari. Na tom putu, međutim, vidim dosta prepreka, i to nije samo energetsko pitanje već i hrana, voda i mnogo drugih teških izazova koje ćemo morati da rešavamo u budućnosti", objasnio je Vučić.

Izrazio je nadu da će se naći dobra rešenja i za građane EU i za nas.

"Uvek je lako napraviti neku ceremoniju, ali ključni su životi naših građana, važno je da poboljšamo životni standard naših građana i da sve izazove prevaziđemo uz pomoć EU", objasnio je Vučić.

"Ovo će promeniti energetsku mapu Evrope" 

Bugarski premijer Petkov je govorio o istorijskom danu za Bugarsku i Grčku, tokom kojeg je napravljen važan korak za energetsku nezavisnost dve zemlje.

"Ovo nije samo energetski projekat. To će promeniti energetsku mapu Evrope", poručio je Petkov, prenosi AP.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel istakao je da se mora pokazati evropski suverenitet, kao i da se postigne energetska nezavisnost.

"Ovaj projekat je prekretnica u energetskom razvoju Evrope", naglasio je Mišel.

Izgradnjom novog plutajućeg terminala LNG biće poboljšano snabdevanje gasom i infrastruktura u celom regionu jugoistočne Evrope, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.

Iz Brisela napominju da će izgradnja tog terminala pomoći Evropskoj uniji da što pre smanji svoju zavisnost od ruskog gasa.

Projekat će pružiti nove izvore i rute snabdevanja prirodnim gasom i poboljšati bezbednost snabdevanja u Grčkoj, Bugarskoj i drugim državama u regionu, naveo je Evropski savet.

субота, 13. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару