Читај ми!

Vlada usvojila Predlog zakona o referendumu, ukida se cenzus

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o referendumu i narodnoj inicijativi kojim se ukida obavezni cenzus za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma.

Iz vladine Kancelarije za saradnju s medijima saopšteno je da će ovaj zakon građanima omogućiti da "efikasno ostvaruju svoje Ustavom zagarantovano pravo na učešće u vršenju vlasti putem narodne inicijative i referenduma".

Novim zakonom se, ističe se, otklanjaju nedostaci niza rešenja iz važećeg zakona, zbog kojih su građani institute referenduma i narodne inicijative u praksi retko koristili.

"Usled činjenice da je trenutno važeći Zakon donet još 1994. godine, novi predlog zakona sadrži i brojna usklađivanja sa Ustavom, pre svega na planu ukidanja obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma, kao i u svrhu uređivanja svih vrsta referenduma predviđenih Ustavom", ističe se u saopštenju.

Rešenja predviđena Predlogom zakona zasnivaju se na preporukama Saveta Evrope iz "Revidiranog kodeksa dobre prakse u oblasti referenduma" iz oktobra 2020. godine.

Vlade Srbije donela je i Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500 čime je maloprodajna cena hleba od brašna tog tipa ograničena na maksimalnih 46 dinara u narednih šest meseci sa mogućnostima produženja.

Učešće ove vrste hleba u strukturi nabavke svih vrsta hleba svakog trgovca, treba da bude najmanje 30 odsto, kako bi se onemogućilo izbegavanje primene ove uredbe.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво